Загубите на телеком операторите по света от мошеническо използване на техните инфраструктури възлизат на 58 милиарда долара за миналата година, твърди проучване на Juniper Research.
    

Нелегални, съмнителни и откровено мошенически действия са довели не само до намаляване на приходите на телекомите, но и до снижаване на обема и качеството на предоставяните услуги, се казва в проучването. Ето защо компаниите в сектора развиват ново направление в дейността си, известно като FM&RA (Fraud Management & Revenue Assurance) и насочено към борба с измамниците и гарантиране на приходите.

Според Juniper Research, през 2011 г. операторите са пропуснали доходи в размер на над 58 милиарда долара, което е 6% от общите приходи на телеком доставчиците. Според доклада "Mobile Revenue Assurance & Fraud Management: Business Strategies & Forecasts 2012-2016", ако операторите не преодолеят този проблем, загубите им ще нараснат петкратно до 2016 г.

Операторите трябва редовно да следят за нарастващия брой устройства, включвани към техните мрежи, както и за стремително увеличаващия се трафик. Билинг системите не могат да отговорят на темпото, тъй като не са способни да обработват ефективно огромния обем различни операции, а това е благодатна почва за мошениците.

Juniper Research препоръчва на операторите да преминат към ново поколение автоматизирани системи, които гарантират непрекъсната прозрачност на паричните операции. При стабилно инвестиране в такива системи, загубите в телекомуникационния отрасъл могат да намалеят до 15 милиарда долара към 2016 г.