Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" е водеща ромска организация, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество. Организацията играе централна роля в организирането на ромското гражданско движение и реализира застъпнически дейности за интеграция на ромите пред държавните институции. 
След срещата на 26 март в Община Елин Пелин, на която се обсъди институционализацията на Центровете за развитие на общността, Център "Амалипе" организира посещение на училището в с. Малки Искър. 
Присъстваха заместник-министър на труда и социалната политика Валентина Симеонова, Георги Кръстев – заместник-председател на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси; Роберто Маринов от  Министерството на труда и социалната политика по ОПРЧР; Деян Колев - Председател на Център „Амалипе” в страната, Силвия Боянова – координатор на АМАЛИПЕ; Атанас Стоянов – технически сътрудник в АМАЛИПЕ; модераторите за Софийска област Иван Тодоров и ГанкаВасилева.
В групата участваха и представители на партьорите за Гърция „Арсис” и Румъния – Лига Проевропа, г-жа Мария Йонеску от Национална агенция на ромите.
След като бяха посрещнати по стар народен обичай с хляб и сол, г-жа Росица Христова - заместник-кмет на Община Етрополе приветства гостите с добре дошли от името на кмета Богомил Георгиев и лично от нейно име.
Учениците от училището показаха на гостите драматизация на ромския празник „Банго Василий”, последвана от цигански танци, стихотворения, детски песнички. На българското хоро се хванаха и гостите.
След програмата, която беше в салона на селското читалище, гостите посетиха и разгледаха училищната сграда, която е една от най-новите учебни заведения в общината.