ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ - Ботевград посрещна  тази сутрин гости от Гърция, Полша, Румъния и Турция. Събитието се осъществява по проект „Грижа за моята общност“, който се финансира от образователна програма „Еразъм +“. 


Партньори по проекта са ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, Основното училище в Полша, Четвърто основно училище в Каламария, Солун, Гърция, Гимназия Тифести, Румъния, Училище Ходжа Ишак Ефенди Имам Хатип Ортаокулу , Истанбул, Турция. 


Това партньорство ще покаже  как пет различни страни в Европа разбират важността на социалната отговорност, в какви проекти включват те своите ученици и как ги организират. Учителите, от своя страна, ще разширят своите познания и обогатят опит си чрез обмен на добри практики и прилагането им в техните училища.


Основните цели на проекта са: повишаване на чувството за общност на  ученици и намаляване на рисковото поведение; развиване на положително гражданско поведение и самочувствие; развиване на чувството за отговорност на учениците към техните общности; подобряване на комуникацията, управлението на времето и уменията за критично мислене; подобряване на езиковите умения; засилване на нагласите за толерантност, уважение и липса на дискриминация; Развиване на междукултурна компетентност и културна осведоменост.


Визитата на гостите ще продължи една седмица. Програмата им включва работни срещи и презентации в училището – домакин на събитието, посещение на забележителности в Ботевград, София и европейската столица на културата за 2019-та – Пловдив, среща с кмета на Ботевград, която ще състои днес, и други прояви. 


Тази сутрин чуждестранните гости присъстваха на откриването на поредния Коледения благотворителен базар на домашно приготвени вкусотии и ръчно изработени сувенири и украси. Той се провежда за 16-та поредна година. Главни организатори на базара са 12 „в“ клас и техният класен ръководител Ценка Пеева – учител по немски език. 


Събраните средства от продажбите ще бъдат разходвани по усмотрение на учениците, това съобщиха от ръководството на гимназията. 


Йотка Йотова - зам.-директор на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, благодари на организаторите и участниците в благотворителния базар – учениците и техните родители. Тя отправи благопожелания към тях за настъпващите Коледни и Новогодишни празници.