Държавата има достатъчно механизми да наложи свалянето на цените на лекарствата, каза бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов пред Би Ти Ви.

По думите му директно трябва да се поставят условия за това. На въпрос кой е засилил натиска върху него, Константинов каза, че нещата са комплексни. „Година и половина работих в трудна ситуация – с враждебна НЗОК и Комисия по здравеопазването”, заяви бившият министър. Упрекнаха ме, че не съм бил добър в управлението си, но, повярвайте ми, в такава трудна ситуация да успееш да балансираш е много трудно, коментира още Константинов. Той бе категоричен, че в правителството не е имал проблеми. „Дори и с финансовия министър Симеон Дянков не съм имал проблеми. Единствено ме учуди мнението по за цените на лекарствата, стиснатият финансов министър, който цепи стотинката на две, ме упрекна в това, че съм отправял критики към моите заместници. Дянков е предубеден. Повече не мога да говоря в момента”, заяви Стефан Константинов.

„В личен разговор с премиера Бойко Борисов за цените на лекарствата и фармацевтичните компании Борисов ме увери, че той и ГЕРБ пари не са взели”, каза бившият здравен министър. Премиерът е един човек, но аз знам, че хора от неговото обкръжение са настоявали да бъда отстранен, заяви още Константинов.