Шефът на общинската дирекция “Човешки ресурси” Ванко Иванов е заплашван с убийство от бившия зам.-кмет Александър Долев, събщава пловдивският в Марица.

Самият Иванов разкрива пред вестника в петък за отправените му закани. В пловдивската прокуратура наскоро е била подадена жалба срещу Долев от Ванко Иванов с молба за съдействие. Разправиите между двамата са тръгнали заради уволнения в общината. Долев е бесен за кадровите чистки и си изкарва яда върху шефа на “Човешки ресурси”, който връчва заповедите.

“В четвъртък в 17,15 часа излязох от службата и пред общината видях Долев. Нахвърли ми се с думите: “Палач, мръсник, ще платя на хора да те убият. Казах му, че за мен той вече не е човек”, сподели Ванко Иванов. Преди това, на 3 февруари около 21 часа вечерта, бившият зам.-кмет е позвънил на кадровик № 1 на мобилен телефон и му изсипал цяла лавина заплахи. От записа на Иванов се чува следният разговор:


Долев: ... Аз трепя, аз убивам, аз съм бог и съм най-страшният убиец.
Иванов: Наистина ли си убиец?
Долев: Да, аз съм най-гадният убиец. Аз убивам, аз трепа, аз ще ти е... майката! Аз съм ти от 20 години приятел, но пак ще те утрепя. Ванко, Ванко, ти си пълен боклук! Аз съм ВКР!
Иванов: Ти сигурно си на 20 ракии.
Долев: Аз съм луд!


Скандалният разговор е продължил десетина минути. “Обвиняваше ме, че аз съм уволнявал служителите. Обясних му, че съм един изпълнител, а предложенията се дават от ръководството, но той не искаше и да чуе”, разказа възмутено шефът на “Човешки ресурси”.
И за двата случая Ванко Иванов е уведомил кмета Иван Тотев. Посъветвах да го съди или да сезира прокуратурата, потвърди за “Марица” градоначалникът.


Ванко Иванов завежда кадрите в общината от 2005 г. Преди една година той ненадейно се премести на работа от голямата община в кметството на “Тракия”. Официалният мотив, разпространен тогава от пл. “Ст. Стамболов”, беше здравословното състояние на Иванов. След като Иван Тотев спечели изборите за кмет, Ванко Иванов се върна в стария си кабинет в общината. Но пазеше мълчание за собствената си рокада.


Истината е, че бях принуден да отида в “Тракия”, защото им пречех да правят каквото си искат, разкри шефът на “Човешки ресурси”. През април миналата година ми беше предложено от Славчо Атанасов чрез секретаря Борислав Инчев да се преместя в районното кметство и да казвам на всички, че съм болен и там работата за мен е по-лека, разказа Иванов. Искаха да вдигнат заплатите на определени служители - например на Борислав Инчев и на шефа на протокола Васил Иванов (б. а. - това е братът на бившата шефка на здравната комисия д-р Лилия Учкунова от ВМРО - НИЕ), както и на други ръководители на дирекции. Увеличението беше със 100 - 200 лева. Аз отказах, като обясних, че това е незаконно, тъй като ПМС № 87 не позволяваше да се променят възнаграждения на служителите от администрацията, припомни Иванов Преместиха ме и вдигнаха заплатите на определени служители, заключи шефът на “Човешки ресурси”.


Ето и част от SMS-ите , за които Долев твърди, че е писал на Иванов:

1 декември, 22,12 часа:
Ванко, благодаря за списъка на уволнените, който ми прати, приятелю! Все пак аз ти дадох ведомствен апартамент от най-хубавите! Ние от ВКР трябва да се поддържаме! Препращам SMS-а и на кмета, нали сме ГЕРБаджии. Сашо Долев, пръв ГЕРБаджия на Пловдив.


9 март, около 21 часа:
Ванко, гордееш ли се със себе си? Съвестта ти чиста ли е? Спиш ли спокойно?


9 март, 21 часа:
Ванко, приятелю, искаш ли да кажа на кмета Тотев, защо аз не те уволних, когато имах много пъти тази възможност? И защо ти дадох ведомствен апартамент от най-хубавите?


30 март, 20,20 часа:
Ванко, защо, приятелю, не ми вдигаш? Съвестта за уволнените от теб 437 души ли те гризе? Или това, че ми прати списъка на уволнените? И сега не знаеш на кого служиш - на псевдогербаджията Иван Тотев, когото Бойко Борисов го мрази, защото е човек на Цветан Цветанов, или на мен, човека на Б. Б., който ти даде ведомствен апартамент! Има ти адреса в интернет и всички уволнени от теб чиновници могат да дойдат в Тракия да ти изкажат благодарностите си. Сашо Долев, твой приятел...