Около 1800 симпатизанти на Движение „България на гражданите” от Пловдив и областта днес оттеглиха доверието си от Меглена Кунева и заявиха твърдо, че няма да участват в поредната политическата лъжа, предаде „Фокус”.


От трибуната Дани Каназирева, областен координатор на движението, заяви, че вече не вярва в политическия проект на Меглена Кунева и хората от Пловдив не искат да са част от него. Тя каза, че са развенчани политическите митове.


„Отказваме се, защото искаме да държим гръбнака си изправен и вече не ви вярваме”, каза Каназирева.


Очаква се още региони от страната да последват примера на Пловдив и да напуснат Движение „България на гражданите”, допълни тя. Каназирева е получила обаждане от много области в страната, в които се заявява готовност. Вече има напуснали представителите на ръководството на партията, които са от регионите.


Основното, заради което е породено недоволството е, че при учредяването на партията е било обещано листите да бъдат подредени на регионален принцип. Този принцип обаче е бил грубо нарушен. „България е явно някъде на жълтите павета, а гражданите са на ул. „Незабравка”, каза Каназиева. В листите са спуснати хора, които са били чиновници по време на тройната коалиция и Сакскобургготски, каза Дани Каназирева. Каназирева припомни, че преди два месеца тя съвсем безусловно, доброволно и публично се е отказала от участие в листите, с което е показала, че за нея листите не са самоцел. Сега обаче се вижда, че те са били самоцел за партийния елит от София. Хората, които стоят до нея са честни и достойни и не заслужават това, което се случва. Въпреки че от Пловдив не е издигната нито една номинация, те са вярвали, че в листите ще участват местни и авторитетни хора. Сега за водачи на регионалните листи са спуснати съвсем непознати хора. Димитър Танев, водачът на листата в Пловдив, е от Банкя.


Дани Каназирева каза още, че да вземат това решение е било доста трудно, защото по този начин зачеркват една година от живота си и труда, който са положили. Истината за поредните неслучили се политически обещания и за това как гражданите отново са станали параван за лични интереси и тяснопартийни интереси не се толерира, но тя трябва да се казва. „За нас това беше финалният акорд на илюзията Движение „България за гражданите”, защото няма как партия, която не прилага в собствената си практика принципите на справедливост и зачитане на хората, да ги приложи и при управлението на държавата”, каза още Каназирева. Тя съобщи, че са правени задкулисни договорки с нея за постове, но е трябвало да продължи да лъже симпатизантите на партията. Затова тя е избрала втория по-трудния път – да се откажат от партията, защото вече не вярват на водача на партията Меглена Кунева.


"Още при първите срещи с експертите на Движението пролича, че в техните виждания за управление на държавата липсва ясна визия за решаване на проблемите. Този мит - че партията на Меглена Кунева ще бъде алтернатива на порочния политически модел - рухна с предизборната програма", изтъкна Каназирева. Предложените в нея 31 мерки са повърхностни, популистки и достойни за лява партия, а не за десен проект, подчерта Каназирева.


Напусналите членове на Движението са разочаровани и заради непоследователната позиция на ръководството за следизборни коалиции. Декларациите, че партията няма да приеме този модел на управление на никаква цена, се оказаха също един мит. От изявленията на Меглена Кунева и други представители на Движението проличава, че има мегдан за следизборни коалиции. Няма да участваме в такива безпринципни експерименти, заяви Дани Каназирева.

„Движение България на гражданите" се оказа партията на Меглена Кунева и на приближените й, а не на гражданите”, коментира Каназирева, посочвайки още един рухнал мит. Тя изтъкна, че усилията на общинските структури и личните качества на активистите от Пловдивска област са пренебрегнати и за водачи на листите са сложени парашутисти от София. Каназирева още през февруари оповести, че няма да участва в кандидатдепутатските листи, защото иска да си остане общински съветник в Пловдив, но държи в тях да бъдат включени местни хора, които добре познават проблемите на областта. Не искаме да лъжем избирателите и да правим задкулисни договорки за постове, затова се оттегляме, обясни от името на стотици Каназирева.

Меглена Кунева остава без армия. Трусове в партията има в Сливен, Пазарджик, Бургас и в други градове. В петък за водач на листата на Движението в Пловдивска област беше определен Димитър Танев от София, който за куриоз няма нито една номинация в общинските структури. Начело на листата в Пловдив е Калин Томов, организационен секретар на Движението, също от София.