Най-популярната интернет търсачка в света Google беше призната за виновна на втора инстанция по дело в Австралия, касаещо подвеждащо пускане на реклама, предаде Bloomberg.

Апелативният федерален съд в Сидни постанови, че Google е заблуждавала потребителите в Австралия, включвайки в търсенето си по бизнес резултати платени реклами на конкуренти. Рекламите излизат до резултата с името на съответната компания. Затова американската компания ще трябва да изготви протокол, с който да избегне повторението на тази практика.

В решението на съда не се включва глоба за Google, тъй като австралийският закон не предвижда наказание за такова нарушение. Google обаче ще трябва да плати разноските по делото.

Делото е знаково, тъй като с това решение Google се признава за отговорна за съдържанието на рекламите, които пуска като отговор на търсене в търсачката. Досега практиката беше Google да се счита само за проводник.

Google тепърва ще решава дали да обжалва решението т.е. да стигне до последната инстанция на австралийската съдебна система.