Google продължава да разширява патентното си портфолио с мобилни технологии, за да се защити от атаките срещу Android. Основен доставчик на интелектуална собственост и този път е IBM.

Според публикация в "SEO by the Sea", двете компании са сключили сделка за 188 вече издадени патента и за 29 патентни заявки.

Документите, придобити от Google, касаят технологии за видеовръзка, гласово търсене, мигновени съобщения, мобилен интернет и др. Стойността на сделката не се съобщава. През лятото на миналата година Google купи 1030 патента от IBM , а по-късно се сдоби с още 1023 патента.

Освен това Google сключи сделка за придобиване на Motorola Mobility, като основният мотив е именно нейното патентно портфолио.

Мобилната платформа Android, разработвана от Google, е обект на непрестанни атаки от конкуренти, които претендират за собственост върху част от технологиите, ползвани в нея.

Изкупувайки патенти, интернет гигантът прави системата по-устойчива към подобни претенции и дава сигурност на производителите на устройства на база Android, че няма да бъдат преследвани за нарушения на интелектуалната собственост.