Вече имаме още едно доказателство, че животът в княжество Монако, което може да се похвали с най-много милионери на глава от населението, си има цена.

Градът-държава се отличава с най-скъпия жилищен квартал в света. Недвижимите имоти в него са оценени средно по около 58 300 долара (45 хил. евро) за квадратен метър в края на 2011 г. Това показват данните на нов доклад на богатството, направен от английската консултантска компания за недвижими имоти Knight Frank и американската банка Citi Private Bank, разказва Business Insider.

Колкото и да ви се струват високи, цените са намалели  с около 10% спрямо предходната година. Този факт до голяма степен се дължи на продължаващата криза в еврозоната.

Цените в Кап Ферат в Южна Франция, който е вторият най-скъп жилищен квартал  в света, са от порядъка на 51 800 долара (40 хил. евро) за квадратен метър. В този случай също се отчита намаление с 5% спрямо 2010 г.

Единствените два града, където цените на недвижимите имоти са се увеличили през миналата година, са Лондон и най-големият швейцарски град Цюрих. Това не е изненадващо, тъй като и двата града попадат извън еврозоната. Междувременно точно столицата на Англия завършва челната тройка с цени от порядъка на 48 900 долара (37 800 евро) за квадратен метър.

В първата десетка се намират още градове като Хонконг - на четвърто място по цени на къщите 47 500 (36 700 евро) за кв. метър и на десето място по цени за апартаменти - 28 300 долара за кв. метър. Петицата се завършва от разположения във френските Алпи ски-курорт Куршвел. Там един кв. метър струва 44 хил. долара (34 хил. евро).

Цените на недвижимите имоти в Манхатън, които нараснаха с 3,1% през 2011 г., забавиха забележимо ръста си през втората половина на годината. Това стана след по-слабата активност на Уолстрийт. Американският град заема седемнадесето място , при средна цена от 23 300 долара на квадратен метър (18 хил. евро).

Според изследването Москва се намира на 14-та позиция с цени на имотите от 24 хил долара за кв. метър (18 500 евро), другият голям руски град Петербург заема 21 място с цени от 20 200 долара за квадратен метър (15 600 евро). Италианската столица Рим  се нарежда двадесет и пета с цени от 18 100 долара за кв. метър (14 хил. евро). На последно 63-то място е столицата на Кения Найроби с цени от 1 700 долара за кв. метър. За изследването Knight Frank`s Piri index проследява изпълнението на водещите световни основни пазари на имоти и осигурява уникално ръководство за капиталовата стойност на луксозните жилища. Цените обикновено са 1 долар на квадратен метър. За всеки пазар са включени и цената в местна валута.