Американското списание Форбс класира румънския замък Бран, по-известен като замъка Дракула, на второ място сред най-скъпите имоти в света.

Замъкът е оценен на 140 милиона долара. Трансилванският замък Бран се свързва с името на румънския княз Влад Цепеш, управлявал през 15 век, който е вдъхновил писателя Брам Стокър за историята за граф Дракула. Замъкът Дракула беше върнат на нюйоркския архитект Доминик фон Хабсбург през май миналата година.

Комунистите конфискуваха замъка от неговата майка, принцеса Илияна, през 1948 г. - годината, в която кралското семейство бе принудено да напусне страната.

Общината на Бран, където е построен замъкът през 14 век, е дарила имота на майката на Илияна - кралица Мария, през 1920 г. в знак на благодарност за нейните усилия за обединение на страната. През 1938 г. принцеса Илияна наследява имота.

При връщането на замъка Доминик фон Хабсбург обеща, че до 2009 година ще позволи замъкът да продължи да се посещава от туристи, защото е една от най-големите забележителности в Румъния. На първо място списание Форбс класира имот в Бевърли Хилс на стойност 165 милиона долара.