Велики Понеделник бележи началото на Страстната седмица – последната от земния път на Божия син. Всеки ден до събота включително се нарича Велик. Днешният Велики Понеделник е денят, в който Исус Христос гони търговците от божия храм.

Храмът е мястото за молитва, а при влизането си в Йерусалим Божият син го намира пълен с търговци, които прогонва. На следващия ден той извършва своите последни проповеди в храма. На третия ден се провежда Тайната вечеря на Исус с апостолите. Там Божият син съобщава, че ще бъде предаден от един от присъстващите. Юда предава Божия син за 30 сребърника.

В същата нощ Исус е заловен, а на следващия ден Пилат Понтийски по осъжда на смърт. Следва разпъване на кръст, а в петък Исус понася най-тежките страдания. Велика Събота е денят на погребението му. А в Неделя православният свят ще отбележи Светлото Христово Възкресение.

Тогава хиляди вярващи ще се отправят към храмовете. Този ден носи особената мистичност на християнството и сякаш на него човек се чувства по-близо до Бог. В полунощ срещу Неделя "царските врати ще се отворят" и свещениците ще изрекат пасхалния тропар:

"Христос възкръсна от мъртвите,

като със смърт смъртта потъпка
и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

– Христос воскресе!

– Воистину воскресе!"