България е открила много големи залежи на природен газ. Това съобщи в предаването „Тази сутрин“ по БТВ премиерът Бойко Борисов. Той обаче категорично отказа да съобщи повече подробности с мотива, че е обещал на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Това е причината правителството да поиска отмяна на мораториума за проучване и добив на газ. Забраната ще продължи да важи за шистовия газ, но за конвенционалния трябва да отпадне и да започне да добиваме синьо гориво. Имаме изключително сериозни залежи, това ни е спасението, каза Борисов. До година-година и половина страната ни ще започне да добива собствен газ от находището.

Ако Георги Първанов вместо да обикаля по планини и паланки, беше станал зам.-директор на Газпром можеше да получаваме по 330 долара за 1000 куб. метра газ, каза Борисов като припомни, че бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в момента е един от ръководителите на гиганта в Германия. Страната плаща по 330 долара, докато България плащаше до първи април по 600 долара.

Ако има война в Иран никой в света не може да каже какво ще стане с цените на горивата. Цената на бензина идва от цената на петрола. Ако има война в Иран, никой не знае колко ще бъде бензина. Държавата няма да дотира „Лукойл“ за да може българите да карат за 1 лв за литър.
Предишното правителство е приело закон, който ги защитава по време на управлението им. Вследствие на Закона за амнистията, който беше приет със срок до 2009 г., министрите от кабинета „Станишев“ от БСП, ДПС и НДСВ не могат да бъдат съдени, съобщи Бойко Борисов.

Ако приема същия закон, вие медиите, ще ме разпорите, предположи Борисов. Когато обаче става въпрос за Тройната коалиция не сте казали нищо, разкритикува журналистите премиерът. По отношение на разследването за АЕЦ „Белене“, Борисов се е срещнал с Николай Кокинов, който е заявил, че „дори да се скъсат от работа за АЕЦ „Белене“ пак няма да има виновни, тъй като според Закона за амнистия бившите управляващи няма как да носят отговорност“.

Най-важното в една държава е обществената поръчка – как се избира изпълнител за определен проект. Тройната коалиция е направила търг за дострояване, АЕЦ „Белене“ е била почти готова, оборудването е било тук, но БСП не са искали да строят тази централа, убеден е Борисов.

Преди година имаше опасност ако няма Белене, руснаците да ни спрат пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Борисов и добави, че сега подобна опасност не съществува.

В момента България харчи 5000 мегавата, а произвежда малко под 10 000 мегавата. Страната ще продължи да изнася ток, въпреки че в сравнение с Италия ние губим 10 пъти повече от тока заради лоша енергийната ефективност. Седмият реактор от АЕЦ „Белене“ ще ни даде нови 1200 мегавата, 480 мегавата ще дойдат от новите мощности в ТЕЦ „Марица“, малко над 200 мегавата от Горна Арда, а от соларните паркове ще дойдат допълнително 2000 мегавата.

За да се удължи живота на Пети и Шести блок на Козлодуй, няма да вземем от руснаците два, а само един реактор, но ще прибавим допълнителна турбина, която да повиши производството на електроенергия с 200 мегавата. Така за строителство ще платим само една трета от сумите, а ще получим седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, който ще работи 60 години, пресметна Бойко Борисов. След седем години новият реактор ще започне да работи, уточни премиерът. Сега единствените пари, които сме дали за „гьола“ АЕЦ „Белене“ са 9 млн. евро, за да се укрепи площадката и да не бъде наводнена, каза Борисов.

Що се отнася до продължаващия повече от месец протест на металурзите в ОЦК Кърджали премиерът коментира, че ако българската държава започне да принуждава частници на фирми, които са фалирали с насилие, ще означава, че сме полицейска държава. Фалитът е регулиран в законодателството и се обявява от съда.  Единственото, което можеше да направим, го сторихме – платиха им по 325 лв от Агенцията по заетостта, припомни Борисов.

Сега кредиторите трябва да се разберат, за да изведат предприятието на печалба. Аз приемам, че протеста е в подкрепа на усилията на кабинета срещу Валентин Захариев. Ако искат да проявяват гражданско неподчинение да го правят пред дома на Захариев, призова премиера.

Захариев беше покровителстван от Иван Костов, който му е дал предприятията и не искам и да чувам измишльотини, че той е дал 5000 лв. на ГЕРБ, каза Борисов. Що се отнася до намеците, че в сделката е замесена и Цветелина Бориславова премиерът каза, че от пет години не живее с нея и призова критиците „да не го връзват с подобни евтини номерца“.

„Бог да прости професор Ботьо Тачков, прекалено либералното и толерантно отношение към животните и еколозите доведе до тук. Когато бях кмет намалихме броя на бездомните животни на 9000“, заяви Бойко Борисов. Той призова агресивните кучета да бъдат подложени на евтаназия, а миролюбивите да бъдат кастрирани и връщани на улицата.

По отношение на забраната за тютюнопушене Бойко Борисов потвърди, че тя ще бъде тотална. Така той опроверга появилите се съмнения, че след 22 ч в нощните заведения пушенето ще бъде разрешено. Забраната влиза в сила от първи юни, потвърди премиерът.