Предишните три правителства от 1997 до 2009 г. имаха своята ясна управленска програма и приоритети. Правителството на ОДС имаше за цел да постигне финансова стабилност след правителството на Жан Виденов. Бяха направени сериозни реформи в областта на социалното осигуряване, бяха изградени институциите. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

Управлението на НДСВ и ДПС с министър-председател Симеон Сакскобургготски постигна членство в НАТО и ускори евроатлантическата интеграция, подобри бизнессредата.

Правителството на Станишев беше правителство на социална отговорност, икономически растеж и евроинтеграцията. Нямаше година, в която пенсионерите да не получават своята коледна добавка и тринайста пенсия. Доходите изпреварваха увеличението на цените на тока и парното. Неоспорим факт. България постигна историческото си членство в ЕС именно при предишното правителство - това е знаков успех.

Ако попитам какъв е знаковият исторически успех, с който правителството на Борисов може да се похвали, попита Местан. Дори Шенген не постигнахте. В заключение: предишните три правителства бяха на ясните приоритети и програма. По думите му правителството на Борисов не се е грижело за проблемите на страната, а за медийния образ на харизматичния си лидер, то се е опирало само на харизмата на лидера Борисов.

България имаше своята идея как да постигне членство в НАТО и ЕС, но сякаш няма идея и стратегия какво да прави със самото си членство в ЕС”, заяви Местан. Според него, рано или късно, нерешените проблеми предизвикват закономерно социално недоволство.

Оставката на кабинета не е заради опозицията в лицето на БСП и ДПС. Ние не искаме този незаслужен комплимент за своята опозиционна сила. Ако беше така, щяхте да бъдете в сравнително по-благоприятна ситуация. Тази оставка е в резултат на недоволството на българските граждани и се явява естественият неизбежен край на това провалено управление, заяви Местан. Той каза, че в годините на прехода е допусната известна дистанция между българските граждани и политическото представителство.

С въвеждането на механизми за пряко включване на гражданите при вземането на решения, защото в последните години хоратаса били изключени от управлението. Според Местан българинът има право на власт и на решението на кого да гласува своето доверие.

Трябва да се опитаме да разберем първопричината за протестите. Правителството в оставка трябва да се откаже от едно опасно намерение - като собствена утеха да не се радва на продължаващите протести, още по-малко да ги провокира – било със смс-и, било с нещо друго. Няма нищо по-противоестествено една партия, която е на власт, която държи всички властови инструменти, да организира протести в подкрепа на управлението. Оставката не означава, че властта не е във ваши ръце.

Според Местан в служебното правителство трябва да бъдат включени експерти, отдалечени от всички политически сили. Ако в това служебно правителство обаче се видят представители на управляващата партия, това значи, че президентът Плевнелиев не е излязъл от сянката на министър-председателя.

Ако 28 април ви се вижда близка дата, то изборите могат да станат и в първите дни на май. Провеждането на избори след 12 май, няма да бъде в съответствие с българския национален интерес. Той е свързан с предсрочни избори, проведени най-късно на 12 май 2013 година, каза Местан.