В последните 6-7 месеца bTV е започнала да цензурира "Господари на ефира". Медията се е опитвала да окаже натиск върху продуцентите даден репортаж да не бъде излъчен или да не бъдат връчвани "Златни скунксове" на определени хора.

Това заяви на пресконференция днес Магърдич Халваджиян, съсобственик на "Глобал вижън". Компанията е продуцент на предаването.

Именно цензурата е причината миналата седмица продуцентите сами да решат да спрат излъчването на "Господари на ефира" и "Пълна лудница".

На пресконференцията, на която бяха и актьорите Димитър Рачков, Мария Игнатова и Васил Василев Зуека, присъстваха и представители на асоциацията на продуцентите, режисьорът Димитър Митовски и издателят Мартин Захариев.

Магърдич Халваджиян беше категоричен, че няма да допусне да бъде налагана цензура върху поректите му. От "Глобал вижън" дадоха и конкретни примери за натиск от страна на bTV.

Телевизията се е опитала да цензурира репортаж за модерна медицинска апаратура, която е трябвало да бъде закупена с пари от "Българската Коледа", но на практика не е стигнала до болницата. По думите на Джуди Халваджиан след разследването са водени разговори с bTV дали всичко в репортажа е вярно, за да не се навреди на отношенията с президента Георги Първанов.

Подобен е бил и случаят с репортажа за псевдо-мамологът, който бил нает от БНР, за да извърши прегледи на служителките. От bTV помолили изрично "Господари на ефира" да не се споменава името на радиото или името на директора му – Валери Тодоров.

Имало и ограничение – да не се връчва "Златен скункс" на хора от bTV, защото така се подкопавало реномето на медията.

В крайна сметка, по думите на продуцентите телевизията е спряла да им плаща и те дълго време са излъчвали предавания, без да получават дължимото по договор. От "Глобал вижън" упрекнаха bTV, че така и не са променили неподходящия час за излъчване на "Господари на ефира" – 23:30 часа в делничните дни.

Днешната пресконференция е отговор на писмото, което преди дни bTV изпрати до медиите. В него, освен че изказа съжаление за спирането на "Господари на ефира" и "Пълна лудница", медията посочи че продуцентите са спрели да изпълняват задълженията си по договор.

Относно бъдещето на предаванията, Маги Халваджиян днес коментира, че засега не е задължително на 100% да се преместят в друга телевизия, а екипът държи да има свобода на словото и да не им бъде налагана цензура. Иначе в момента се водят преговори с други медии.