Никакъв компромис не може да се прави с живота и здравето на софиянци – това е категоричната позиция на кмета Йорданка Фандъкова по повод проблема с бездомните кучета в столицата. В студиото на „Факторът Кошлуков” по TV7 тя заяви, че е готова да плати своята политическа цена, стига да се намери ефективно и гарантиращо безопасността на гражданите решение по конфликтния казус.

Мерките, които Фандъкова предлага, са свързани със спешни промени в нормативната уредба, така че да се улеснят процедурите за изграждане на приюти, както и да се облекчат условията за евтаназиране на доказано опасните кучета. Тя съобщи за порочната практика за осиновяване на агресивните кучета, след което отново да се пускат на улицата. Това е и причината за исканото отпадане на понятието „надзорник”, който да се грижи за десетки, а в някои случаи и за стотици бездомни животни на улицата. „Ние стимулираме осиновяването, но истинско осиновяване и отглеждане на кучето вкъщи”, допълни кметът.

В студиото на „Факторът Кошлуков” столичният кмет разказа за сериозния натиск от страна на природозащитните организации върху работата на „Екоравновесие”. Тя припомни случая със счупеното стъкло на буса на предприятието, докато един от ловните екипи проверявал сигнал за глутница кучета в района на Окръжна болница.

Защитници на кучешките права от Австрия пък са предявили претенции за осиновяване на кучетата, причинили смъртта на проф. Ботьо Петков в кв. „Малинова долина”.

Фандъкова подчерта, че не иска да слага „под общ знаменател” всички природозащитни организации и даде положителен пример с Animal Rescue, които поддържат най-големия приют и кастрационен център в Горни Богров.

„Първо трябва да има промени в закона и второ, необходима ни е подкрепата на обществото и медиите, за да може следващите месеци да има видим резултат”, допълни кметът.

Разговорът с Емил Кошлуков продължи по темата за актуалните ремонти в столицата. Фандъкова очаква трафикът в града да намалее чувствително с пускането на новата отсечка на метрото от кв. „Младост” до „Цариградско шосе”. За половин година пък ще бъде затруднено движението по булевардите „П. К. Яворов” и „Драган Цанков” заради изграждането на кръгово движение.

Кметът се обяви за поставянето на легнали полицаи пред ключовите пешеходни пътеки в столицата. Фандъкова подкрепя и въвеждането на вечерен час в общежитията в Студентски град. По думите й, собствеността на висшите учебни заведения вместо за дискотеки и кръчми, трябвало да се използва за библиотеки.