Всички политици трябва да работят за доверието на гражданите. Трябва да докажем, че институциите са работещи. Най-важната от тези институции е Народното събрание. На България е необходим работещ парламент и действащо правителство. Аз ще спазвам Конституцията, както винаги до сега.

Това заяви Росен Плевнелиев на пресконференция. Още в петък ще разговарям с лидерите на партиите, които влизат в парламента и ще уточним кога да бъде първото заседание на НС. В 10.00 часа - ГЕРБ, в 11.00 часа БСП, в 12.00 часа ДПС и в 13.00 часа "Атака", каза Плевнелиев. При мен в Президенството няма да се случват политически уговорки. Политическите партии ще се разбират по между си в парламента и в партийните централи, категоричен беше той. Аз гарантирам, че ще се спазвам Конституцията. Трябва възможно най-бързо да насрочим свикването на новото 42-ро Народно събрание. Не по-късно от края на месец май аз вярвам, че ние ще имаме тържествено откриване на Народното събрание. Точната дата ще стане ясна в петък. Веднага след това ще започна консултации за връчването на мандат за съставяне на правителство. Конституцията ясно показва какво трябва да направя. Ще връча първият мандат на най-голямата политическа група в парламента, обеща Плевнелиев.

Надявам се, че скандала, който се разрази в деня за размисъл ще бъде разнищен до край. Не съм съгласен, че всичко е възможно, по време на избори, каза още Плевнелиев. Този скандал навреди на България и неговото решение трябва да бъде доведено до край. България няма нужда от нови избори сега. Всички, които наблюдаваха изборите заявиха, че те са честни. Към момента ние не разполагаме с данни за тежки изборни нарушения, които да са подменили вота на хората. Според мен той не е подменен, убеден беше президентът. Изборният борд беше една много хубава инициатива и според мен тя трябва да се запази и за напред.

Скандалът с иззетите бюлетини показа, че държавата има възможност и действа. Сега очаквам прокуратурата да си свърши работата и да даде отговори. Всичко това трябва да се случи на базата на доказателства. Сигурен съм, че компетентните органи ще направят проверки по всички сигнали за нарушения на изборите. Партиите трябва да работят в посока заздравяване на връзките между избирателите и политиците. Много мостове бяха изгорени в тази предизборна кампания, заяви Плевнелиев.

Важно е да имаме колкото се може по-бързо ново правителство. Нови избори и служебното правителство да продължи да работи, не е нещо, което аз искам. Не виждам причини изборите да бъдат касирани. Парламентът е този, който може да изкове необходимите реформи. Народното събрание трябва да излъчи правителство, което е легитимно, което да е с ясни приоритети, а не на неясни компромиси. На България и трябва работещ парламент, каза Плевнелиев. Не всяка коалиция, и не на всяка цена, е полезна за нацията. България няма нужда от правителство, което е направено на всяка цена и с неясни политически уговорки. Имаме нужда от правителство, което да има ясни послания и приоритети. То трябва да е съставено по прозрачен начин, каза още той.

Днес не мога да дам оценка на служебният кабинет. Ще направя това, след когато имаме работещ парламент и работещо правителство. Няма повод да поставяме под въпрос работата на институциите. Изборите бяха честни. Нямаше нужда да отменям изборите или да свиквам Консултативния съвет по национална сигурност. Това щеше да бъде грешка от моя страна и аз се радвам, че не я допуснах, категоричен беше Плевнелиев. Не е трудно да се състави правителство. Когато сме в трудна ситуация, това е задължително; когато има неотложни проблеми за решаване пред нацията, които са ясни, както и решенията за тях - са ясни. Например - проблемите с енергетиката; всички осъзнават проблемите. В момента има готови проекти и решения, които могат да се довършат много бързо от новото Народно събрание. Това са аргументи, които ще спомогнат за съставянето на ново работещо правителство. Според мен ще национално безотговорно да вървим към нови избори, завърши Плевнелиев.