"Ако дойдат пак роми, няма да оставим нещата - ще се повтори Катуница. Не може нелегални хора, без да им знаеш имената, да ги пуснеш да живеят в населено място". Това каза Атанас, чийто брат Тодор пострада при сбиването в пловдивското село Правище, а 45-годишният Илия бе убит.

Както е известно, двамата се опитали да потушат боя между местни младежи и ромски работници, които били временно настанени в сградата на старото училище в селото. 12 души са задържани в ареста след мелето. Местните твърдят, че ромите били нелегални работници и се закачали с девойките от селото.

„В центъра са искали с 12-13-годишни момичета да се закачат, казвали са, че ще набият гаджетата им и ще ги изнасилят”, разказа Атанас.

За да потушат скандала, на помощ се пристигнали братята Илия и Тодор, които живеят в съседство. Двамата били на гости на родителите си за празниците и влезли в училището, за да се опитат да успокоят местните жители и работниците. Вместо разбиране, единият намира смъртта си, а другият бере душа в болница. Убитият оставя жена и две деца.

„За какво му беше да ходи, 45 години съм го гледала, от кило и половина го гледам, нямам думи”, промълви през сълзи майката на убития – Мария.

От полицията съобщиха, че младежите са употребили алкохол, преди да нападнат ромите. Предполага се, че и ромите са били пияни.