Интервю с Мила Младенова - подалият оставка председател на Общински съвет -Ботевград, мандат 2007-2011

Г-жо Младенова, Вие изненадващо подадохте оставката си като председател на общинския съвет.  Какви са Вашите мотиви?

Мотивите ми аз ги изразих пред общинския съвет при изложението на оставката ми. Използвах тази възможност на закона и казах, а и сега го потвърждавам,  че мотивите ми са лични. Аз съм човек, който си прави самооценка и за добро, и за лошо.  Прецених, че за тези четири месеца, те не са дълго време, но пък бяха проведени четири редовни и две извънредни сесии. Считам, че не можах да изпълня за себе си онова, което бях замислила и намеренията, които имах. И в този смисъл смятам, че мотивът ми е сериозен. Без да излагам някакви подробности, хубаво е, че човек в демократичните времена  може да направи свободно своя избор. Аз направих своя избор.  Дадох съгласие да бъда председател на Общинския съвет и не съм правила кой знае какви обещания, но  още в началото изложих своите намерения и виждания как трябва да работи Общинския съвет. И за макар и  краткото време считам, че не успях да  постигна онова, което декларирах в предварителното си изложение, когато бях избрана.  Това е. Лична неудовлетвореност.

Причината за тази неудовлетвореност само във Вас ли я виждате или има и други фактори?

Общинският съвет е колективен орган на местното самоуправление. Там всеки по отделно и всички заедно носим отговорност.  Явно аз не можах да намеря  подхода, за да стане онзи активен общински съвет, който  би ми се искало да бъде. Така че без да обвинявам колегите, но считам, че и в тях не съм намерила кой знае каква подкрепа.

Имаше ли някакъв конкретен повод, който така да се каже преля чашата и Вие взехте решението за оставката си?

Не бих казала. Дълго време съм се колебала, везните са били на едната и на другата страна.  Конкретни неща не смятам, че кой знае колко са натежали. Просто реших, че е по-добре навреме, отколкото да задълбочавам своята неудовлетвореност. В крайна сметка аз и преди съм казвала - не съм го измислила, прочела съм го – добрият ръководител е щастливият ръководител.  Ако един ръководител не е удовлетворен от работата си, няма да бъде щастлив и няма да бъде добър ръководител.

Вие оставате в групата “Бъдеще за ботевградска община” като редови съветник.  Вашата оставка няма ли да породи напрежение в самата група?

Аз с тях съм си провела необходимия разговор. По-малко или повече съм намерила разбиране.  Считам, че това няма да пречи на работата за в бъдеще. Напротив, може би ще се активизира групата и ще излезем с нови идеи. Не смятам, че оставката ми би повлияла.

Изминаха само четири месеца от мандата на сегашната управа. За тези четири месеца това е втората оставка на хора от ръководния екип. Преди Вас оставка и то по време на заседание на съвета подаде управителят на общинската фирма “Родина” Цанко Цеков. Как ще коментирате този факт?

Мисля, че мотивите са различни. Не знам по-големи подробности за мотивите на г-н Цеков, освен тези, които изложи пред общинския съвет, но мисля, че те не съвпадат с моите виждания. Там са едни били трудностите, моето е една лична неудовлетвореност, която в бъдеще би създала може би някакви  трудности, които да кажем биха били по-трудно преодолими.

Какво искате да се промени в работата на общинския съвет?

Най-голямото ми желание е и ако имам тази възможност, независимо, че съм редови общински съветник,/за мен това е без значение/,  искам да се гледат повече проблемни въпроси. Въпроси, свързани с проблемите на общината и на хората.  Като се започне от инфраструктура и се завърши до култура , образование, здравеопазване, работа с деца, до проблеми с отрицателните явления сред малолетни  и непълнолетни. Ето за мен това са важните проблеми , които винаги могат да намерят място за разискване с едно предварително проучване , предварителна подготовка, с едни  ефективни решения. Ако щете и търсенето на експерти, защото общинските съветници не може да се каже, че сме специалисти във всичко. Това не е възможно. Вече е наложително да се търси компетенцията на хора професионалисти в дадена област, когато се решават специфични въпроси на една община.

Вашата оставка породи коментари, че има конфликт между Вас и кмета на общината?

Независимо от това дали сме имали спорове или не,  дали се обичаме или не, дали сме се карали или не,  ние сме хора разумни  и работим в една посока. Така че може да се счита, че не са се нарушили отношенията ни с г-н Георгиев.