IBM обяви експертни интегрирани системи, които ще помогнат на компаниите да намалят разходите за обслужване на своите ИТ инфраструктури. Решението PureSystems представлява предварително конфигуриран комплекс от софтуер и хардуер, готов за пускане веднага след покупката, предаде Блумбърг.

IBM PureSystems представлява предварително конфигуриран комплекс от хардуер и софтуер     

Клиентите на интегрираната система трябва единствено да я адаптират към особеностите на корпоративните политики за сигурност и да я настроят за взаимодействие с останалото оборудване в ИТ инфраструктурата. IBM твърди, че PureSystems може да бъде пусната при клиента за по-малко от едно денонощие, докато за други ИТ решения са необходими седмици.

Подобни решения предлагат компаниите Oracle (Exadata) и Cisco (UCS и VCE), припомня Forrester Research. Предварително конфигурираният комплекс от хардуер и софтуер може да привлече клиенти, които се двоумят в избора между облачни и физически ИТ решения, коментира анализаторската компания.

По оценки на IBM, около 70% от ИТ бюджета на една компания отива за управление и поддръжка на инфраструктурата. За да намали тези разходи, IBM предлага готови „шаблонни" продукти, подчертава Стив Милс, старши вицепрезидент на корпорацията.