За трета поредна година Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил уважи събора на Ботевград, който по традиция се провежда на втория ден на Великден. Дядо Владика оглави тържественото богослужение в църквата „Свето Възнесение Господне”. Той раздаде на миряните в храма нафор и по една икона на Христовото Възкресение. Последва празнична програма на третокласници от ОУ „Н.Й.Вапцаров”. Учениците изпълниха великденски стихове и песни пред дошлите да се помолят и запалят свещичка за здраве.
Празникът продължи на площад „Освобождение”. Митрополит Гавриил благослови жителите и гостите на Ботевград с думите: „Радвам се да ви поздравя на втория ден на най-големия християнски празник Христовото Възкресение! Да пожелая възкръсналият Господ Иисус Христос да даде своята милост, своето благословение на вас и вашите близки! Да ви даде здраве, да ви дарува благополучие в живота! Да са здрави и добри децата ви! Празникът носи радост, носи надежда, носи любов, защото самият Господ е слязъл на земята, за да помогне на грешния човек, изпаднал в безпътица, безнадеждност и отчаяние.”.
Негово Високопреосвещенство присъства от началото до края на празничната програма в центъра на града. Тя продължи час и половина и в нея взеха участие: младежки духов оркестър и мажоретните състави, църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица”, Ботевград, ученици от ОУ „Васил Левски”, Литакаво,  вокално трио за изпълнение на фолклорни песни, формация „Ромска младост”, фолклорен състав „Ботевградска младост”, група за руски песни, младата поп изпълнителка Любомира Вушева, смесен градски хор "Стамен Панчев", представителен танцов ансамбъл „Ботевград”.
Дядо Владика благослови традиционния козунак, който бе раздаден от дружество „Орханиец”. След това раздаде осветени кръстчета и дървени яйца на хората, които почетоха тържеството на градския площад.