Тенденцията на повишаване на цената на олиото на едро, която се наблюдава от лятото на миналата година се запазва и през първите два месеца на 2008 г. Поскъпването за тези месеци е 7.5%.

Това сочат данните Държавната комисия по стоковите бори и тържищата.

От началото на годината се наблюдава трайна тенденция на намаляване на цената на едро на захарта, като намалението към края на февруари, спрямо началото на януари е 4.5%.

През първите два месеца на годината се наблюдава стабилизиране на цената на едро на брашното и в края на февруари то се търгува на стоковите тържища на цена 1,03лв./кг.

След леко поскъпване на сиренето в края на миналата година, през първите месеци на тази година цената на сиренето пада, като намалението за периода е 5.4%. През първите месеци на 2008г. се наблюдава стабилизиране на цената на кашкавала, с лека низходяща тенденция.

През януари и февруари цената на едро на доматите е сравнително стабилна, като стойностите са типични за зимния сезон. След краткотрайно доближаване на цените на българските домати до тези от внос в началото на януари, през следващите седмици българските домати остават по-скъпи от вносните.

Движението на кривата на цената на краставиците през първите месеци на годината като цяло има възходяща тенденция, като поскъпването за периода е около 40%. Анализът на средните за февруари цени на едро спрямо януари показва, че най-голямо поскъпване е регистрирано при цената на оранжерийните краставици (19%).

Увеличение на цените през февруари е отчетено и при олиото, фасула и бананите - 5%. С 3% е поскъпването при цената на ябълките и с 1% е увеличението на цената на кашкавал, пиле, и лимони. През февруари е регистрирано намаление на цените на яйца - 5%, ориз - 4%, сирене, портокали, и мандарини - 3%. С около 1-2% по-ниски са били цените през февруари, спрямо януари на захар, леща, брашно, кренвирши, картофи и домати.

Движението на Индекса на Тържищните Цени (ИТЦ) през първите два месеца на годината запазва възходяща тенденция. Известни колебания се наблюдават в края на януари и началото на февруари.

През последната седмица на януари е регистрирано намаление на цените на захар, ориз, брашно, а поскъпването на олиото, кашкавала, доматите и краставиците през първата седмица на февруари рефлектира върху покачване на стойностите на индекса. Наблюденията от предходните години показват, че максималните си зимни стойности ИТЦ достига през февруари.