След като премина през задължителните етапи на разработване и е приет с консенсус от заинтересованите страни след широко обществено обсъждане, стандартът вече е действащ.
Стандартът е одобрен от изпълнителния директор на БИС на 30 юли 2010 г. и влиза в сила от днес, съобщиха за Агенция „Фокус” от института. Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, с добавка на селекционирана и произведена в България закваска от подбрани щамове млечнокисели микроорганизми, изолирани в България, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация. Според вида на използваната суровина, българското бяло саламурено сирене се произвежда от краве мляко, овче мляко, биволско мляко, козе мляко, смесено мляко – овче и краве или овче и козе.
Суровините – сурово краве, овче биволско, козе мляко или смесено мляко (овче и краве или овче и козе в съотношение 1:1) са съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове. Щамовете млечнокисели микроорганизми са изолирани в България и не са подлагани на генетична модификация. Основните принципи, залегнали в новия стандарт, както по отношение на състава, качествените показатели и характеристики, така и на технологията, отразяват най-добрите практики на производството на сирене. За разлика от предишните стандарти в единния национален стандарт БДС 15:2010 са включени и два нови асортимента, които се налагат на нашия пазар и се приемат отлично навсякъде в чужбина – биволско бяло саламурено сирене и козе бяло саламурено сирене. Опаковките на българското бяло саламурено сирене трябва да бъдат изработени от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове. БДС 15:2010 отменя и осъвременява досега действалите три стандарта:

БДС 15-88 за овче бяло саламурено сирене,
БДС 2651-88 за краве бяло саламурено сирене и
БДС 3370-88 за бяло саламурено сирене смес.