Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) публикува годишните прогнозни стойности, определени на болниците за 2012 г. Стойностите са приети от Надзорния съвет на НЗОК на заседание от 28.02.2012 г.

За да има пълна прозрачност са публикувани данните за разпределение на средствата по районни здравноосигурителни каси (РЗОК) и поотделно за всяка болница, която има договор с НЗОК.

Прогнозните бюджети на лечебните заведения в частта за клинични пътеки, медицински изделия и високо специализирани медицински дейности са разчетени за дейност в продължение на 10 месеца. За два месеца от четвъртото тримесечие на годината средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

За новите дейности, които НЗОК заплаща тази година за първи път - диализа при терминална бъбречна недостатъчност, диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания и лекарствена терапия, разчетите са направени за 11 месеца. Дейността, извършена през месец декември, както всяка година, ще бъде изплатена със средства от бюджета за следващата година. И за тези дейности при недостиг ще бъдат отпуснати допълнителни средства от резерва на НЗОК.

С най-висок прогнозен бюджет в Софийска област е Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания  - 5 078 065 лева. В нея се лекуват пациенти от Софийска област, Перник и Кюстендилска област.
На следващите места по размер на прогнозните бюджети са: МБАЛ – Самоков – 3 218 712 лева, и МБАЛ – Ботевград – 2 534 284 лева.
Припомняме, че общият размер на приходите, заложени в плана на местното здравно заведение за тази година, е 3 530 000 лева.