На основание чл. 90, ал. 1 и чл. 91 от Кодекса на труда (КТ) и във връзка с освобождаването на длъжността „главен счетоводител” на училището в СОУ «Христо Ясенов» - Етрополе е обявен КОНКУРС  за заемане на длъжността „главен счетоводител”.

І. Кратко описание на длъжността:
Главният счетоводител
1. Ръководи, организира и осъществява предварителен, текущ и последващ вътрешен финансов контрол по спазването на финансовата и платежната дисциплина, правилното оформяне на първичните и официалните счетоводни документи, редовното извършване на инвентаризациите и отразяването на резултатите от тях.
2. Подписва заедно с ръководителя всички документи от финансово-имуществен характер, от които произтичат права и задължения за училището, подписва баланса и счетоводните отчети, както и всички отчети и сведения, които произтичат от счетоводни записвания. 3. Ръководи и организира счетоводната отчетност чрез оптимална централизация на счетоводните операции и осигурява своевременно отразяване на всички стопански операции.
4. Полага грижи за осигуряване на необходимите финансови средства за изпълнение на задачите за всички дейности на училището и осигурява най-рационалното им използване.
5. Организира своевременното осигуряване на ръководството с финансово-счетоводна информация, като извършва системен анализ на финансовото състояние и на финансовите резултати.
6. Участва в разработването на вътрешните нормативни документи на училището.
7. Организира и осъществява своевременното уреждане на  взаимоотношенията с бюджета, общинския съвет и с банките, за провеждане инвентаризации и проверки на парични и стоково-материални ценности, за уреждане взаимоотношенията с осигурителните фондове, за съхраняването на счетоводните документи и предаването им по установения ред в архива, за срочното предаване на счетоводните документи в съответните органи.
8. Осигурява необходимата информация на директора при оформяне на материали за установени липси и разхищения на парични средства и материални ценности, за неустойки и вреди по неизпълнение на договори и други.

ІІ. Изисквания за заемане на длъжността:
1. Да са български граждани.
2. Да отговарят на изискванията на чл. 40, ал. 4 от ЗНП – да не са осъдени на лишаване от свобода с влязла в сила присъда за умишлено престъпление, да не са лишени от правото да упражняват професията си.
3. Да не им е налагано дисциплинарно наказание  „уволнение” по чл. 188, т. 3 от КТ  и трудовото им правоотношение да не е било прекратявано на основание чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ или на основание чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ в едногодишен срок преди подаването на документите за конкурса, освен ако уволнението не е отменено като незаконно по надлежния ред.
4. Да имат завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" по счетоводство.
5. Да имат не по-малко от 5 (пет) години трудов стаж по като счетоводител;
6. Да работят със счетоводни програмни продукти.
Ползването на чужд език е предимство.

ІІІ. Начин на провеждане на конкурса:
1. Конкурсът се провежда в два етапа:
1.1. Допускане по документи.
1.2.  Интервю.
2. До участие в конкурса не се допускат лица, които не са представили всички необходими документи или представените документи не удостоверяват изпълнението на изискванията за заемането на длъжността.
3. Недопуснатите до конкурс кандидати се уведомяват писмено за съображенията за отказа.
4. Допуснатите до конкурс кандидати се уведомяват писмено за датата, часа на започване и мястото за провеждане на интервюто.
5. Интервюто се провежда по определен график, като кандидатите се подреждат по азбучен ред.
6. Конкурсната комисия, преди започването на интервюто, запознава кандидатите със системата за определяне на резултатите.
7. Комисията оценява кандидатите по следните критерии:
7.1. Компетентност, свързана с познаване на нормативните актове (разбиране и ползване на основните нормативни актове при изпълнение на задачите в рамките на длъжността „главен счетоводител” на общинско училище).
7.2. Оперативна компетентност (способност за формиране на финансова стратегия, системи за финансов контрол и оценка на риска).
7.3. Организационна компетентност (способност за планиране и организиране на финансово счетоводната дейността и осигуряване на изпълнението и).
7.4. Комуникационна компетентност (умения да отговаря конкретно, а не общо на въпросите; наличие на добър професионален изказ; умения за мотивиране и убеждаване).

ІV. Необходими документи:
1. Заявление за участие в конкурса, адресирано до директора на училището, с посочени професионални мотиви за заемане на длъжността.
2. Документ за самоличност (копие).
3. Професионална автобиография.
4. Документ за завършена степен и специалност на висшето образование, документ за придобита професионална квалификация.
5. Документи, удостоверяващи продължителността на професионалния опит -  трудова книжка и/или служебна книжка, осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ трудов и осигурителен стаж в чужбина (копия).
6. Карта за предварителен медицински преглед (когато са изтекли повече от три месеца от последното прекратяване на трудовото/служебното правоотношение на кандидата).
7. Свидетелство за съдимост в срок на валидност (копие).
8. Документи за допълнителна квалификация, ако притежава такава;
9. Документи за компютърна грамотност  и за ползване на чужд език (копия).    
При подаване на документите се представят и оригиналите за сверяване.  
Копията от представените документи следва да са ясни и четливи.    
Копията на документи, удостоверяващи трудов, служебен и/или осигурителен стаж следва да съдържат всички попълнени страници от тях и да са оформени до датата на подаване на документите.
V. Срок и място за подаване на документите:
Документите се подават в СОУ „Христо Ясенов” – Етрополе, адрес: Етрополе, бул.”Руски” № 69. тел.факс 0720/6 21 35, 6 23 28, 6 21 79, 6 20 79, 6 20 15; e-mail: hr_yassenov@abv.bg  в 30-дневен срок считано от публикуването на обявата за конкурса