Денят на Земята първоначално е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада. Като международен се чества от 1990 г., а в България се отбелязва от 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

С един ден предварение днес в ЦДГ „Сашка” в Етрополе отбелязаха Международния Ден на Земята.
Едно занятие, което бяха кръстили „Празник на Земята”. Участваха всички деца, като си бяха разделили по групи отделните „картини”, които представиха.
След въведението на водещата Цветанка Кръстева и разговора с „Червената шапчица” – Иванка Лазарова, започна и същинската част на занятието.
- Полезни и не дотам полезни храни, беше първото от показаното, с участието на деца от І група. Те трябваше да оградят на табло картинките с полезните храни. А след това и  картинки, показващи не дотам полезните.
- Взаимната зависимост на растения и животни в природата доказаха децата от ІІІ група.
- Тези от ІV група пък трябваше да покажат на таблото кои деца за кой сезон дрехи са облечени.
- След това върху пода се „появиха” отпадъци от човешката дейност – хартиени, пластмасови, стъклен. Деца от І група излизаха едно по едно и като почистваха „полянката в гората”, трябваше да поставят разхвърлянето в кошчетата по метода на разделното събиране на отпадъците.
- Макар и с дрешки от цветни найлонови пликове, танцът на цветята, които представляваха, си заслужи аплодисментите. Аплодисменти имаше и за децата, които изпълниха песничката итанцът на животните, които почистиха "горсака поляна". 
- Имаше и песнички за природата, и стихчета за нейното опазване. Музикалната ръководителка Красимира Стефанова акомпанираше с акордеона на детските изпълнения.
- Накрая „бригадирите”, с цветни престилки, се отправиха на двора, за да засадят цветя и плодно дърво.
Това не е единственото учебно занятие с практическа насоченост, каза в края на представеното директорката на детската градина Цветелина Маринова. И благодари на всички учители от градината, които са взели участие в подготовката и на учениците -изпълнители на отделните „картини”.
А ние заснехме всичко, което се случи един ден преди утрешния празник на Земята.