Повече от 40 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за опазването на планетата.
Тази година темата на Световния ден на Земята е „Милиард действия в зелено”. Тази тема признава правото на милиони индивидуални действия и фокусира вниманието върху личния принос на всеки човек в общия ни стремеж да живеем по устойчив начин.

В СОУ”Христо Ясенов”- гр. Етрополе учениците също отбелязаха Деня на Земята с редица инициативи. На учениците от 6 до 10 клас бе прожектиран филма: „Ето какъв ще бъде света през 2070г.”, а след това бяха проведени дискусии, на които те изразяваха своето виждане за съхранението на Земята такава, каквато е сега – с води, езера, красиви планини и природни феномени.
Близначките Мариета и Сиси от 9-Б клас направиха през ваканцията фотоси от Етрополе, които отразяват действителността такава, каквато е - и в положителен, и в отрицателен аспект. Със снимките двете момичета направиха постер, който поставиха в централното фоайе на училището заедно с малка импровизирана изложба на тема: ”Пространството около нас”.
Четвъртокласничките Силяна и Рафаела, вдъхновени от идеята на Сиси и Мими, направиха свой плакат и емблеми, след което организираха доброволчески отряд „Зелени патрули” и със съученици от четвъртите класове почистиха двора на гимназията.
На 23 април ученици от 9-Б и 9-В клас ще почистят градинката в близост с училището и ще засадят дръвчета, като преди това ще се включат към Инициативата на общината за почистване на крайградския парк на 21.04.2012 г..
Всички ученици заслужават поздравления за тяхната инициативност и гражданска позиция, свързана с Деня на Земята!
Текст и снимки: Петя Цекова