Фалшиви винетки, които важат за една седмица и струват само 3 лева, заляха страната.

Ментетата, чиито оригинален еквивалент е 10 лева, не се различават по нищо от истинските, твърдят разследващи. За последно в Ботевград бе заловен мъж, който бе оборудвал цялата си фамилия с подобни ментата, съобщи пред „Монитор“ шефът на местното Районно управление на полицията - главен инспектор Христо Христов.

Репликите се предлагат от дилъри, които отговарят единствено за разпространението им и се срещат предимно по по-малките населени места. Един от белезите, по който могат да се разпознаят, е това, че не се разкъсват при отлепването си. Другата разлика е, че оригиналният стикер разполага с уникален седемцифрен номер, който обаче рядко се проверява, ако няма съмнения за извършено престъпление.

Фалшификаторите са се погрижили да подсигурят всичките други задължителни атрибути върху ментетата – изписана категория на превозното средство, за което е предназначена – К1, К2, К3, има и буквени означения – М за месечна и Г за годишна. Освен това материалът, от който са направени, не се различава по нищо от оригиналния. Плюс това мнимите производители издават и квитанции, които органите на реда понякога изискват при проверка. Върху тях е изписан номерът на винетката, цената и датата, когато тя е закупена.

Документът обаче не представлява никакъв проблем за фалшифициране. Според запознати най-трудно е изфабрикуването на холограмния стикер, който е един от гарантите за автентичност. Те обаче успяват да се справят и с него. Освен седмични винетки фалшификаторите предлагат годишни. Тяхната цена варира между 35 и 40 лева при 67 за истинска. Те също са с изключително добро качество

Разследващи разкриха пред „Монитор”, че висококачествените ментета се печатали в София, а след това заливали цялата провинция. От столицата бяха купени и фалшивите винетки открити в Ботевград, обясни още пред „Монитор“ главен инспектор Христо Христов.

Причината за изнасянето на пазара извън столицата била, че там контролът е по-занижен и вероятността да бъдат заловени била по-малка. Само за последните месеци от МВР реализирали няколко акции по залавяне на ментетата. На 2 април полицията в Ботевград заловила мъж, който разпространявал фалшификатите в града. Той успял да продаде неистинските стикери на четирима свои съграждани, преди да бъде спипан.

Два дни по-късно униформените в Монтана спрели две коли на изхода за Вършец. При проверката на единия от тях – „Опел Вектра“, станало ясно, че на предното стъкло е поставена фалшива годишна винетка. Мъжът, който бил от с. Грона Бела Речка дал противоречиви обяснения. Накрая си признал, че взел стикера от човек от София.

Другата кола, чиито шофьор бил от същото село, отново имала винетка менте. Тя била спряна в землището на с. Долна Вереница, а срещу шофьора е започнало разследване. Това не бил последният удар на полицията. Близо до село Крапанче униформените сгащили „Рено Меган“, което също било оборудвано с фалшификат. Малко след него в капана попаднало и „Ауди 80“, чийто шофьор бил от София. Той също потвърдил, че винетката е купена от столицата.