М-Тел се похвали с половин милион клиенти на смартфони към март тази година. Близо 30 процента от всички продажби на телефони в мрежата на оператора са „умни”, съобщи компанията.
    

Целта на М-Тел е скоро всеки трети клиент да е със смартфон. Данните на телекома потвърждават тенденцията на нарастване на дела на ползващите смартфони у нас.

Най-използвани от потребителите са телефоните с операционни системи Symbian, Android и iOS, сочи статистиката на оператора.

Делът на смартфоните със Symbian (Nokia) е 60 на сто в мрежата на М-Тел. Смартфоните с Android достигат дял от 20 на сто към март 2012 г. спрямо 8 на сто през март миналата година. Ръстът в броя на потребителите на телефони с тази ОС е над 200 процента, като в голяма степен се дължи на разнообразието от устройства от различни класове и в широк ценови диапазон.

Повече от 120 на сто е ръстът на потребителите на iPhone през март 2012 спрямо същия месец на предходната година, а делът на телефоните с iOS достига до 11 на сто от всички смартфони в мрежата на М-Тел.

През първото тримесечие на 2012 година делът на продажби на т.нар. “умни” телефони е близо 30 процента от всички продажби на телефони в мрежата на оператора.