Мобилните устройства скоро ще могат да снимат триизмерно видео, без да ползват специални 3D камери. Това ще стане с нова технология, разработена от японската компания Fujitsu, която използва само една камера, а не две, както изискват сегашните 3D решения.
    

„Магията” се състои в едно устройство, което се прикрепя към смартфона и, използвайки огледала, предава две различни изображения към сензора на камерата, съобщи mashable.com.

Използват се само 25% от сензора на камерата за запис на видео в 2D формат.

След записа, софтуерно приложение изпраща видеото към сървъри на Fujitsu в облака, където кадрите се обработват и връщат към смартфона, но вече в 3D формат.

И в момента на пазара се предлагат смартфони с възможност за запис на 3D видео. Моделът HTC EVO 3D, например, улавя 3D изображение и го показва на специален 3D екран за гледане без без очила.

LG също има подобен 3D смартфон - модела LG Thrill, който може да снима и показва изображения и видео в триизмерен формат.

Технологията на Fujitsu все още се намира в етап на разработка. Засега няма информация кога устройството ще бъде внедрено в комерсиални продукти.