1,1 на сто от учениците във Видин са били карани насила да взимат дрога, пише "24 часа", позовавайки се на анкетно проучване на Общинския съвет по наркотични вещества.

Данните бяха представени на последното заседание на Общинския съвет във Видин, което прие програма за превенция на употребата на наркотици.

Според проучването, за последните 12 месеца процентът на употреба на марихуана сред учениците е 5,8 на сто, а 1,5 на сто са употребявали хероин. 3,5 % от младежите признават, че през последния месец са пушили марихуана повече от 2-3 пъти, 0,6 % са приемали амфетамини, а 0,4 % - хероин. Разпространена сред видинските младежи е комбинацията от психоактивни вещества и алкохол, като 2,3 на сто от анкетираните са признали, че са се друсали по този начин през последните 30 дни, поясняват още от "24 часа".

Превантивните дейности срещу употребата на наркотици ще се насочат основно към учениците от пети и шести клас, решиха общинските съветници. Причината е, че най-често употребата на дрога започва около 12-годишна възраст, отначало със скрита употреба на тютюн, алкохол и инхаланти, а след това се минава към неразрешени дроги, като марихуаната обикновено е първата от тях.