Стефка Граматикова напусна председателското място на литературен клуб „Стамен Панчев”. Тя се отказа и от членството си в организацията. Последваха я още девет дългогодишни членове на клуба: Мария Кацарска, Маргарита Василева, Петя Петрова, Стаменка Димитрова Анатолий Ачков, Георги Виденов, Дечко Йорданов, Иван Гълъбов и Симеон Ангелов. Заедно с групата си тръгна и най-младият член на клуба – Тимур Жигулин. 

Разцеплението стана на последното заседание на литературния клуб, което се проведе на 26 април в зала „Орханиец” на Исторически музей – Ботевград. Част от членовете се обявиха против предложението на председателя за регистрация на клуба като сдружение с нестопанска цел. Изказани бяха и мнения, че Стефка Граматикова не е легитимен председател. Предложението й да се гласува дневен ред за ефективно протичане на заседанието също бе посрещнато с отпор и в залата започна надвикване. За няколко минути редът бе възстановен. През това време Стефка Граматикова заяви следното: „Много жалко, защото уж и би трябвало да представляваме някаква културна организация. Наричаме се творци, а това което показваме тук и сега съвсем не ни отива. Изключително ми е болно по тази причина. И затова отначало исках да ви призова този път наистина да говорим нормално, да се изслушваме и да дадем на всеки възможност да си каже мнението. Тогава вече да гласуваме за каквото и да било.
Аз лично бях решила да се изкажа малко по-нататък, но ще го направя сега, защото бях провокирана от реплики, които по никакъв начин не съм заслужила. Ако днес хората, които сме се събрали тук – по-голяма част от действащите членове на клуба, не постигнем някакъв консенсус за вървене в една посока, ще напусна председателското място и клуба, без да ми казва някой дали съм, или не съм председател, защото това го е решило някакво си събрание.
За председател на клуба бях избрана на заседанието на 26 януари 2012 год., водено от г-н Любен Томов. Този избор бе неочакван за мен. След като и тогава се получи подобна ситуация, напуснах заседанието. Някои от членовете на клуба са решили да запишат в протоколна книга, която те си водят, че мандатът ми бил три месеца. На базата на какъв устав, на какъв регламент – не се знае. Точно по тази причина на следващото заседание, което се състоя на 9 февруари, предложих да бъде учредено сдружение с нестопанска цел. Единствената ми мотивация бе клубът да върви напред - да кандидатстваме по програми, ръководството да се избира и сменя по регламент и т.н. След като приехме устав, предложих да прегласуваме избора на Управителен съвет, за да бъде по регламент. Вие решихте, че не искате. Това беше подложено на гласуване и подкрепено от 16 човека, които в момента присъстват в залата.
Ако някой от вас смята, че за мен председателското място е болна амбиция, много греши. Напротив, аз не искам да бъда председател на организация, в която липсва толерантност и култура на общуване.”.

Веднага след изказването, на гласуване бе подложено предложението дали организацията да остане клуб, или да се регистрира като сдружение с нестопанска цел, въпреки че вече има решение по въпроса. Този път „за” клуб гласуваха 14 човека /Любен Томов, Пейо Пеев, Петко Павлов, Иван Каменов, Мико Дончев, Ванина Каменова, Десислава Иванова, Царинка Божилова-Ралчева и други/, а 10, които изброихме по-горе, бяха „против”. Двама-трима от така нареченото болшинство буквално посочиха вратата на десетте човека. В залата се чу:  „Вие, които искате сдружение, напуснете!”. Стигна се и до груби спречквания. Групата напусна, последвана от най-младия член на клуба, който преди това категорично отказа да участва в гласуването.