Microsoft ще промени радикално топологията на VoIP услугата Skype, като замени т.нар. супервъзли с отделни, мощни сървъри. Целта е подобряване на сигурността и стабилността на услугата, както и увеличаване на капацитета за нови потребители, съобщи gizmodo.com.

Топологията на Skype ще претърпи сериозни промени, за да стане услугата по-сигурна и по-стабилна

Ролята на супервъзли в момента изпълняват потребителски машини с висока скорост на достъп до интернет. Всеки от възлите осигурява връзка на 800 потребители.

В новата топология всеки сървър ще обслужва 4,1 хиляди потребители с възможност за поддръжка на 100 хиляди клиенти. Това ще позволи броят на възлите да бъде намален от 48 хиляди на 10 хиляди.

Централизацията ще осигури не само по-стабилна работа на популярната услуга за интернет разговори, но и ще подобри нейната сигурност, смятат експерти. От Microsoft, която притежава Skype, все още не са коментирали официално публикациите.

По непотвърдена информация, като супервъзли ще се ползват Linux сървъри. Твърди се, че Microsoft ще запази P2P архитектурата, чрез която потребителите се намират едни други в Skype.