Софтуерният гигант Microsoft обяви, че купува компанията Skype, стояща зад най-популярната текстова, аудио и видео комуникация в интернет. Цената на сделката е 8,5 млрд. долара и е най-скъпата, правена от Microsoft досега.

И двете страни официално потвърдиха предстоящото закупуване и пуснаха изявления. В официалното съобщение на Skype, се казва, че под шапката на Microsoft ще могат да се създадат повече възможности за потребителите, като софтуерът съвсем скоро ще бъде интегриран в много от техните продукти и услуги, пише kaldata.bg.

От Microsoft заявиха, че компанията отдавна отбелязва чувствително присъствие в бизнеса с комуникация в реално време, сега се очаква Skype да бъде интегриран и да намери място в Lync, Outlook, Messenger, Hotmail и Xbox LIVE.

Едно от най-интересните бъдещи приложения на най-известния Voip месинджър ще е в Xbox и Kinect, както разбира се и в мобилните устройства, работещи с Windows Phone, от които се очаква наистина много, след още една важна сделка на американците - с Nokia.

Много специалисти се опасяват, че Microsoft ще изолира Skype само за своите платформи, пренебрегвайки Linux и МаcOS потребителите. В отговор на това обаче от компанията побързаха да отговорят, че възнамеряват да продължат инвестициите в услугите, ползвани от потребители и на други операционни системи.

След сделката Skype ще се превърне в ново бизнес подразделение в рамките на гиганта, като главният изпълнителен директор на компанията Тони Бейтс става шеф на "Microsoft Skype" и ще отговаря директно пред Стив Балмър.