Алпинист падна от VIII етаж на жилищен блок при поставяне на топлоизолация. Инцидентът станал на ул. "Радост" в район "Младост". Пострадалият е откаран с линейка на "Бърза помощ" в шоковата зала на МБАЛ "Света Анна" с тежки травми и опасност за живота, пише Черно море.

Посетихме веднага местопроизшествието, касае се за инцидент, а не за трудова злополука, каза началникът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Алпинистът, който е на 27 г., бил нает по устна договорка от частно лице за поставяне на топлоизолация. Негов роднина му помагал в бъркането на строителните разтвори. Младежът се привързал с въжета за метална стълба, закрепена от самия него на покрива на сградата. В един момент стълбата се изкъртила и алпинистът полетял от височина 16 - 17 метра, падайки на бетонна козирка на първия етаж. Семейството, което го наело за топлоизолацията, не е присъствало по време на инцидента.

Нашата проверка показа, че злополуката се дължи на неправилното обезопасяване на стълбата, бе категоричен шефът на ИТ - Варна.

Пострадалият, който се казва Здравко Петров и е от Аксаково, е настанен в реанимацията на МБАЛ "Света Анна". Извършена му е животоспасяваща операция за стабилизация на гръбначния стълб. В нея са участвали и уролози заради допълнителни травми от тежкото падане.