Намираме се по средата на един 5-годишен мандат на Европейския парламент и Европейската комисия и в този момент беше важно да се чуе мнението на европейските граждани.

Това каза на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП лидерът на партията и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

"В продължение на няколко години в Европа се провежда консервативна политика на орязване на разходите, само че резултатите се оказаха крайно отрицателни и резултатите са налице. Стабилността на еврото не е възстановена, еврозоната е в рецесията, има рекордна безработица в ЕС и обедняването на хората продължава. В този момент се проведоха поредица от избори в редица европейски страни. Без съмнение изборът на Франсоа Оланд за президент на Франция дава голяма надежда за излизане от кризата. Това е и позицията на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Само със създаване на нови работни места Европа може да излезе от кризата. Подобно е и положението в Гърция - държава, поставена на колене, в която имаше явен протестен вот срещу досегашните управляващи. Местните избори във Великобритания също очертаха тенденция на повишаване на доверието към социалистическите и социалдемократическите партии. Затова в Европа все повече се говори за наличие на условия за лява вълна и затова ще работя и аз като президент на ПЕС", посочи Станишев.

"България се намира в изключително тежка ситуация заради политиката на ГЕРБ, която партия копира неоконсервативната политика по един много неуспешен начин. Резултатите са - огромен дефицит в бюджета, а освен това България трябва да плати 1,6 млрд. лв. задължения по стари дългове. На 100 работещи се падат 80 пенсионери. Младежката безработица достигна 33% - 1/3 от младите хора в страната и единствено левицата предлага ясни мерки за борба с нея. Прогнозите за растеж и разчетения бюджет се разминават. "Икономиката стагнира и е в рецесия, няма растеж като резултат от политиката на ГЕРБ. Правителството не прави нищо, освен да предлага безумни идеи като тази за децентрализицията. Никой не казва колко ще струва преместването на част от администрацията извън София. Подобно нещо има смисъл, само ако има работещо електронно правителство, но такова няма. Тези действия са пример за едно правителство, което не може да решава проблемите на хората с реални действия, а ги замества с измислици. Нека тогава Цветан Цветанов да се премести при Цар Киро в Катуница - това си е стар техен проблем и една от големите издънки на ГЕРБ", каза още лидерът на БСП.