Днешният двоен празник – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Обединена Европа, бе тържествено отбелязан в Ботевград. Официалното честване започна на площад „Незнаен воин”.
„9 май 1945 година е победен завършек на Великата отечествена война, в която руският народ дава 27 милиона жертви. Преди 67 години е обявена капитулацията на фашистка Германия и милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на кафявата чума, получават свободата си. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. 67-та годишнина от това събитие отново и отново ни води към извода, че войната е безумство, отнело живота на милиони хора, оставило психически травми и разбити човешки сърца, които и до днес държат будна нашата съвест и ни карат да потръпваме от ужас, дори само ако за миг си представим, че това може да се случи отново.
Датата 9 май не е избрана случайно за Ден на Европа – това е второто раждане на Европа,  която, благодарение на победата на съветската армия в съюз с армиите на антихитлеристката коалиция, се спасява от смъртоносната опасност на хитлерофашизма. Девети май е ден, тясно свързан с мира. Днес целият народ се прекланя пред паметта на всички, паднали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа”, каза в словото си директорът на Историческия музей Тодорка Коцева.
Поздрав към нашите ветерани от войната отправи кметът Георги Георгиев. „За пореден път се прекланяме пред онези знайни и незнайни български воини, които със своята саможертва допринесоха за това днес да я има нашата мила Родина в нейните неприкосновени граници. Днес се събираме, за да се преклоним и пред живите герои – нашите ветерани от войната. Те са гордост за по-младото поколение. Прекланяме се пред тях, пред техните бойни другари, загинали във войната, пред черните забрадки на повече от 180 майки от Ботевградския край, които не дочакаха своите синове да се завърнат от фронта”, каза градоначалникът. Той пожела на ветераните здраве и дълголетие.
В знак на почит и признателност цветя и венци пред морената, изградена в памет на участниците от Ботевградския край във Втората световна война, поднесоха: кметът на общината Георги Георгиев, депутатът Даниел Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, общински съветници, представители на общински фирми и предприятия, училища, детски градини, партийни и неправителствени организации, граждани.
Празникът продължи в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Доклад за военните действия, довели до дългоочакваната победа над хитлерофашизма, изнесе Цветан Николов, председател на местната структура на ветераните от войната. В тържествения концерт, посветен на днешния двоен празник, участваха духовият оркестър и самодейни състави.
Празничната програма завърши на площад „Освобождение”. Точна в 12 часа Младежкият духов оркестър изпълни химна на Обединена Европа – „Ода на радостта”, с което се включи в Националния празничен акт по повод 5 години от присъединяването на България към ЕС. В него участие взеха и мажоретните състави. Проявата бе заснета със сателит. 
По традиция община Ботевград организира празничен обяд за ветераните от войната. Тя ще отпусне на всеки един от тях и финансова помощ в размер на 100 лева.