Без дебати парламентът прие на първо четене изменения в Наказателния кодекс, предложени от Анастас Анастасов от ГЕРБ.

Чрез тях отпада възможността за съдебно споразумение при престъпление, причинило смърт.

Промените са продиктувани от необходимостта наказателното законодателство, свързано с пътните инциденти, да бъде максимално адекватно на реалната пътна обстановка и сериозните последици (както в имуществен, така и в неимуществен план) при причиняване на тежки пътно-транспортни произшествия, пише в мотивите.

Предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс произтичат от внесените промени в НК и засягат приложното поле на института „решаване на делото със споразумение".

Чрез тях се предлага да не се допуска споразумение не само в изрично посочените случаи, но и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт, като по този начин се избягва възможността за смекчаване на наказателната репресия спрямо лицата, извършили деяние с такъв тежък резултат, на база на така допустимите и сключвани към този момент споразумения.

През последните две години, благодарение на целенасочената политика на МВР за действия по превенция и контрол на пътя, за първи път от десетилетия е регистриран спад на смъртните случаи и броя на ранените при ПТП. За съжаление обаче сме свидетели на друга тревожна тенденция - все по-често пешеходци, голяма част от тях деца, намират смъртта си именно на пътя като пълноправни участници в движението, се посочва в мотивите, продължават вносителите.

Броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно. За да бъдат сведени до минимум подобни случаи, е необходима по-висока култура на движение по пътищата от страна на всички участници в него и завишена отговорност на водачите на МПС за условията, в които шофират.

Въвеждат се нови, по-строги законови разпоредби, регламентиращи наказанията за нарушителите. Предложените промени са съобразени с очакванията на родители и близки на загинали у нас и на обществото като цяло. Една от целите е извършителите на тези престъпления да получат наказание, съобразно тежестта на извършеното от тях.

Проектът предвижда да се завиши наказателната отговорност и когато пътно-транспортно произшествие е причинено от неправоспособен водач или е извършено на пешеходна пътека.

Липсата на свидетелство за правоуправление на МПС и управлението на МПС без необходимата подготовка и квалификация е една от основните причини за тежки пътно-транспортни произшествия, станали в страната през последните години и добавянето му като квалифициращо обстоятелство ще има основен превантивен ефект върху всички български граждани.

Добавянето на още едно квалифициращо обстоятелство, а именно „пешеходна пътека" към този текст се основава на статистиката, от която е видно, че тези престъпления макар и да не бележат изключително висок ръст през последните години, са едни от тези с най-тежък резултат и с изключителен негативен ефект върху общественото мнение.

Предложените промени в Наказателния кодекс имат най-вече превантивен характер, а също така и целят постигане на по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от престъплението и обществената му опасност.