30 моторизирани полицаи ще следят кордоните с абитуриентите по време на баловете. Това съобщи на специална пресконференция директорът на столичния КАТ Богдан Милчев, предаде репортер на novini.bg.

Ченгетата ще бъдат разположени на възлови кръстовища и за разлика от други години ще бъдат в движение, за да следят дали шофьорите на завършващите гимназисти спазват правилата. 5 мобилни камери пък ще следят дали абитуриентите се показват от прозорците. Глобата остава 20 лв. И ще бъде налагатна на водачите на автомобилите. Не тръгваме на война с абитуриентите, но целта е да осигурим безопасното придвижване на завършващите ученици, посочи Богдан Милчев.

В София 150 училища изпращат свои абитуриенти, като по традиция най-много балове има 24 и 28 май. Последният бал е насрочен чак за 16 юни. 14 училища са поискали КАТ да затвори на 25 май трасето между Александър Невски и част от бул “Цар Освободител“, откъдето ще премине шествие с абитуриенти. Походът на учениците ще бъде ескортиран от полиция, но решението предстои да бъде взето на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От своя страна директорът на пожарната комисар Николай Николов съобщи, че през последните дни са проверени 800 обекти хотели и ресторанти в цялата страна. Инспекторите са проверявали дали има авариен план за евакуация, противопожарни инсталации и дали персонала е обучен да реагира адекватно при кризисна ситуация.