Американският астрофизик Франк Дрейк твърди, че има шанс човечеството да осъществи контакт с разумни извънземни същества през следващите 20 години, пише в. "Дейли мейл".

Според известния учен, който е един от основателите на проекта SETI за търсене на извънземен разум, скорошното откриване на подобни на Земята планети и планираната за 2009 г. мисия на НАСА увеличават шансовете за среща между хората и извънземните. "Това, което се случи неотдавна и предстои да се случи скоро, ни прави още по-големи оптимисти.

Наистина вярваме, че през следващите 20 години ще научим повече за живота извън нашата планета и е много вероятно да открием форми на живот, в това число и интелигентни", казва 76-годишният Франк Дрейк за шоуто "Хоризонт" на Би Би Си 2.

Преди близо половин век Дрейк създава уравнение с цел да изчисли броя на извънземните цивилизации в галактиката. Ученият взима предвид фактори като например броя на звездите в галактиката, колко от тях имат планетни системи, дали е възможно на тях да се зароди и да оцелее живот и други. И макар уравнението да има различни решения, според Франк Дрейк в галактиката може да съществуват средно 10 000 напреднали в технологично отношение форми на живот.

Много експерти отхвърлят тази теория, докато през април миналата година швейцарски учени откриват първите две планети - наречени Глизе 581 a и b извън Слънчевата система, на които е възможно да съществува живот. Следващата година човечеството ще направи още една голяма крачка напред в търсенето на живот на други планети.

Тогава ще започне 4-годишната мисия на НАСА, в рамките на която космическият телескоп "Кеплер" ще търси подобни на Земята планети с обитаеми зони около слънца. Веднъж получили информация от телескопа за подобни места, специалистите на SETI ще насочват специализираното си оборудване именно към тях, вместо да работят на случаен принцип, както сега.