На 16 май /сряда/ местната организация на онкоболните ще отбележи 5 години от учредяването си. Събитието ще се проведе от 18 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”, Ботевград. Очакват се много гости, сред които лекари от Онкодиспансер – София област, представители на организации със същата дейност в други населени места, спонсори, доброволци и други.
„Вратите ще бъдат отворени за всички, които искат да присъстват. Надявам се повече хора да изразят своята съпричастност към каузата, на която сме се посветили. Така ще покажем, че сме обединени в борбата срещу коварното заболяване, че сме обединени в името на живота”, каза пред наш репортер Веселка Маринова, председател на организацията.
Българска асоциация на жените с онкологични заболявания и приятели „Жажда за живот” - Ботевград е регистрирана официално през 2007 година. Преди няколко дни, съгласно решение на УС, тя бе пререгистрирана под ново име – Сдружение „Онкоболни и приятели  - Ботевград и региона”, за да няма разделение на членовете по полова принадлежност.
От създаването си до днес местната организация на онкоболните реализира две кампании за профилактика на рака на гърдата, по време на които бяха прегледани над 2000 жители на община Ботевград, периодично провежда беседи на здравни теми, чрез медиите насърчава гражданите да ползват правото си на профилактични прегледи, оказва подкрепа на хора, заболели от рак, като им посочва пътя на дългото и трудно лечение.
По инициатива на организацията през 2008 год. бе открита „Алея на надеждата” в градинката пред МБАЛ – Ботевград. Мраморната плоча, която се намира там, има за цел да напомня на хората, че винаги има надежда да се преборят с най-тежкото заболяване. На откриването на алеята гост бе покойната вече Теодора Захариева. Тогава тя подари на всички присъстващи по една значка с надпис: ”Аз вярвам!”.