Българската асоциация на онкоболните изпрати писмо до botevgrad.com, в което се казва:


Отминаха почти пет години в упорита и много трудна борба с институции, от които зависеха  ТЕЛК решенията на пациентите с онкологиччни заболявания. Най-после гласът на онкоболните е чут. Имаме вече действаща наредба с промени в сила от 17 май 2010 година.
 

Дългоочакваната наредба с промените, които ние, добраволците- пациенти с онкологични заболявания, представляващи своите братя и сестри по съдба, успяхме да дочакаме.

Работихме по проблема без отстъпление, молейки се да бъдем разбрани. Провеждахме кръгли маси в София и Варна, провеждахме години наред срещи в парламента. Закачахме символа за борба с рака на гърдата - розовата панделка, слушахме поредните обещания, събирахме хиляди, хиляди подписки от цялата страна в подкрепа на нашите искания.
През това време никой не ни даде обяснение защо  преди десет години една добре действаща наредба, защитаваща хората с онкологичен проблем, бе променена с нова, оставаща онкоболните след 5 –тата година без право на инвалидизация, с тълкование – “Здрав сте”.

И това безумие се подкрепяше от специалисти, които добре са запознати с болестта рак.
Тази болест, която е системна, поразява целия организъм и той страда, докато сме живи.

Вероятността от метастазиране остава и може да бъде проявена и след 15 години, като основен фактор за отключване играе и стресът. Самият стрес от заболяването става постоянен спътник на пациента, прави  го по-чувствителен и неустойчив, което е достатъчен мотив от психологична гледна точка. Болестта няма срок за пребиваване в човешкото тяло. Пораженията остават трайни и непоправими във физически и психологически аспект.

Срокът от пет години на инвалидност бе крайно недостатъчен, за да се постигне пълно излекуване (при това не се  вземат под внимание случаите, достигащи почти до 90 % обремененост от влошаване на крайник при премахване на лимфни възли и други съпътстващи заболяването усложнения).
След петата година ние, онкоболните, не сме  в състояние да възстановим пълната си работоспособност. Работодателите в изключително голям процент не приемат преболедували с голяма степен на нетрудоспособност, а да не  говорим за хората в по-напреднала възраст. Това значително намалява възможността ни да намерим и започнем работа, поради което много от нас  остават принудително безработни и без доходи. Така бяхме поставени в ситуация без възможност  за прегледи и лечение, тъй като повечето от нас не успяват дори да  заплащат здравните си осигуровки. За хората, изпаднали в такова състояние, болестта от големия стрес и безисходица, за съжаление,  много често рецидивира. Радикалното оперативно вмешателство в голям процент не е органосъхраняващо, което допълнително влошава физическото и психологическо състояние в годините след оперативната намеса.

Нашето предложение бе след петата година от болестта на хората с онкологични заболявания да бъде определен процент на работоспособност, съобразен със степента на уврежданията, настъпили в резултат на заболяването. Предоставихме подписки от 38 500 пациенти  от цялата страна в Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, но и тя остана незабелязана и пренебрегната. И така до преди по-малко от година, когато най-после успяхме  да фокусираме вниманието на институциите, работещи по проблемите на пациентите с онкозаболявания. Надеждата ни бе да получим адекватно решение, отговарящо на държавната политика за приоритет в борбата с онкологичните заболявания. И това наистина се случи.

Промените, касещи в процент трайно намалена работоспособност на  пациентите с онкологични заболявания, са отразени в новата наредба за медицинска експертиза-  приложение № 1 към чл. 63 ал. 1,  която е  публикувана в Държавен вестник  № 36 от 14 май 2010 година ,

Най- после дойде момент, в който искаме сърдечно да благодарим на правителството, на всички - личности, ведомства и институции, подкрепили промените.

Благодарим  още веднъж на всички електронни и печатни  медии, които бяхте до нас и ни давахте кураж и надежда за правотата ни с увереност, че ще успеем. Благодарим на всички хора, приели за своя кауза нашето оцеляване, нашето по-добро бъдеще и правото ни на достоен живот.
 
Убедени сме, че тази промяна ще даде на  пациентите с онкологичен проблем  по-голяма стабилност, по-добро самочувствие, по-адекватен и качествен живот. 

Яна Георгиева,
Председател на УС БАО и НАЖОЗ

Веселка Маринова – зам.-председател на Българската асоциация на онкоболните и председател на ботевградската структура на организацията.