Храната, богата на зеленчуци като зелето, предпазва от рак на пикочния мехур, твърдят новозеландски учени, цитирани от ДПА.

Екип от изследователи, ръководени от Рекс Мънди от университета "Маси" и Института за изследване на земеделски култури и храни в Нова Зеландия, съвместно с учени от Розуел парк сентър институт и университет "Джонс Хопкинс" в САЩ са провели опити със животни и са установили, че екстракт от броколи намалява с повече от 50% заболяванията от рак на пикочния мехур. Резултатите от опитите потвърждават по-ранно изследване.

То показа, че у плъхове, хранени със зеленчуци от семейството на зелето като броколи, карфиол, брюкселско зеле и кресон, се увеличават нивата на тъканни ензими, които пазят организма от канцерогенните химикали.

Най-голям ефект е бил наблюдаван в пикочния мехур, което подсказва, че зелето може да предотврати развитието на рак на пикочния мехур. Този резултат съответства на епидемиологични изследвания, според които хората, приемащи големи количества растения от семейството на зелето, по-рядко боледуват от рак на пикочния мехур, отколкото онези, които ядат зеле в малки количества. Учените сега изследват други зеленчуци, за да открият по-ефикасни вещества, предотвратяващи рака на пикочния мехур.