Делът на Android при смартфоните продължава да расте. По данни на Kantar Worldpane, на всички основни пазари - САЩ, Западна Европа и Австралия, мобилната платформа на Google бележи ръст за 12-седмичен период (до средата на април).
    

В Испания и Италия делът на системата се е увеличил повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година и възлиза съответно на 72% и 49%. Същата тенденция се наблюдава и в Германия, където Android вече държи 62% в сегмента на смартфоните.

Ръстът е стимулиран от новите модели смартфони, които пуснаха Samsung и HTC. Същевременно, iPhone 4S помогна на Apple да съкрати дистанцията от Android на американския и британския пазар, но в континентална Европа делът на iOS намалява при смартфоните.

Наблюдава се ръст и в пазарния дял на Windows Phone. Така например, мобилната платформа на Microsoft вече има 6% дял в Германия, или два пъти повече отколкото преди една година. На пазарите във Великобритания, Франция, Италия и САЩ системата държи не повече от 3-4%.

Ръстът на Android и Windows Phone е за сметка на намаляващия дял на Symbian (Nokia) и BlackBerry (RIM). В частност, платформата на канадския производител RIM бележи спад от 9% през миналата година на 3% сега на пазара в САЩ.