Ръст на хакерските атаки срещу големи компании с цел кражба на конфиденциална и лична информация е регистриран през третото тримесечие на годината от лабораторията за сигурност Panda Labs. Популярната услуга за обмен на файлове Dropbox, например, е пострадала от огромна дупка в сигурността, в резултат на която са откраднати логини и пароли на няколко хиляди потребители.
                      
                        

Американският разработчик на видеоигри Blizzard признава, че през август също е имал сериозен пробив в сигурността. Хакерите са получили достъп до имейли и кодирани пароли, а компанията призова потребителите да променят своите регистрационни данни за онлайн услугата Battle.net.

През септември хакери атакуваха Adobe и получиха достъп до един от вътрешните сървъри на компанията, което им позволи да подписват своите зловредни програми със сертификата на компанията.

Най-голям дял от новите заплахи през тримесечието се падат на троянците. Те заемат 72,58 % от всички открити зловредни програми в периода юли-септември, докато делът на вирусите е 14,47 %, а на червеите - 10,53 %.

По брой на инфекциите, предизвикани от различните категории зловредни програми, начело също са троянците, които са отговорни за три четвърти от заразите, следвани от червеите и вирусите.

Средно, инфектираните РС в света са 30,68% от всички. Китай заема първо място с най-голям дял на заразените компютри (53,17%), втора е Южна Корея (52,77%) – това са единствените страни в света, където този показател превишава 50%.

Осем от десетте страни с най-малко инфектирани компютри са европейски, а останалите две са Канада и Австралия. Ирландия е страната с най-ниско ниво на заразените компютри (20%), като изпреварва Норвегия (20,16%) и Швеция (22,46%).

Платформата Android е станала първостепенна цел на хакерите, сочи докладът на Panda Labs. Очевидно, ориентираните към печалби хакери значително са повишили интереса си към Android, отчитайки информацията от Google, че потребителите са активирали половин милиард устройства под управление на мобилната ОС. .