В СОУ “Христо Ясенов” днешният ден е обявен като ден на отворените врати. Към това определение бих прибавил, че показаното днес може да се определи като Ден на новаторството в образованието.
Беше време, когато се казваше, че учебният процес започва там, от където свършва употребата на нагледните пособия в урока. Уроците, на които имах възможност да присъствам, започнаха и завършиха с използването на съвременна аудио-визуална техника.
Този в Актовата зала се проведе при нестандартни за образованието ни условия – без черната дъска и тебешира, без чиновете от едно време и други познати от миналото неща. Видеостената и компютърът бяха и нагледното средство, и помагалото, и всичко при преподаване на учебното съдържание. Интересно, запомнящо се и съвременно. При това в усвояването на учебното съдържание участват всички рецептори на децата.
На последната си изложба по повод патронния празник на училището учителят по изобразително изкуство Николай Георгиев говори за една от новите техники в рисуването, “мраморния лист”. Пред учениците и пред гостите днес той разкри “тайната” на този вид изкуство. Простичко и ефектно, а се получават причудливи “картини”, граничещи с фантазията. При това, както каза той, с малко по-богато въображение всеки ученик може да си ги направи и у дома.
Интересна не само за децата, но и за гостите беше проверката на правописната грамотност в І “Г” клас чрез “урока-игра” на “мишлетата”. Пак видеостена и пак компютър, но този път всяко едно от децата имаше на разположение безжична компютърна “мишка”, с която посочваше върху видеостената правилния отговор на съответната задача.
Дали това е така всеки ден, нямам представа, но че новостите навлизат много смело в урочно-възпитателната работа на учителите е факт.
Между другото днес разбрах, че от есента в гимназията ще се формира паралелка по испански език. По този въпрос водихме разговор с директорката Светла Вълова, който ще предадем в отделен материал.