България е сред най-големите "износители на органи" в Европа. Страната ни е една от държавите в Европейския съюз (ЕС), където се провеждат най-много нелегално извършени експлантации. Това се казва в доклад на Съвета на Европа.

"Има доклади от неправителствени организации и от Съвета на Европа в Страсбург, в които България се посочва като една от страните, от където идват нелегално дарени органи, които са били експлантирани заради пари", заяви членът на ЕП Петер Лийзе.

Той смята, че това явление съществува, но повечето случаи на донорство не са такива. По темата има достатъчно много журналистически разследвани, добавя Лийзе.

Той настоява Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи, тъй като "много хора страдат от това явление, защото например медицинското обслужване, което получават донорите, не е адекватно в повечето случаи, а и така се влияе на общото виждане за легалната трансплантация на органи".

"Когато хората разберат, че се плаща за органи, мнозина от тях вече не са готови да дадат съгласието си за безвъзмездно донорство. Затова е важно да се заемем с тази тема", добавя евродепутатът.

Лийзе заяви, че в ЕП ще се опитат да изготвят европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантации, за да не се стига до предаване на болестопричинители като ХИВ и вируса на хепатит поради липса на достатъчно тестове.

"Правилата не трябва да са много строги, така че все пак да могат да се извършват трансплантации. Ще се опитаме да обобщим и най-добрите практики от отделните страни членки на ЕС, за да се ориентираме по най-добрите стандарти при организацията на самите трансплантации", каза Лийзе.

Той даде за пример Испания, която е постигнала изключителен напредък в тази област.

"През последните години например Испания постигна изключителен напредък. В никоя друга страна няма толкова много донори, колкото в Испания.

Там във всяка болница има координатори по трансплантациите, които разговарят с близките на донора", каза още той пред Дойче веле.

Лийзе е убеден в едно: "Донорството на органи срещу пари или защото върху дарителя е бил упражнен натиск трябва да бъде спряно и целта ни е да видим как точно да постигнем това".