В Галерията за чуждестранно изкуство в София се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в VI Международен националния конкурс „Не на цигарите – 2012”. Сред наградените участници са Ванеса Яворова Енева от четвърти клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” и Габриела Христова Христова от втори клас на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, Ботевград. Те са възпитанички на Школата по изобразително изкуство с ръководител Димитринка Томова.
В конкурса са участвали общо 1124 рисунки от цялата страна. Двайсет от тях са включени в изложбата, която бе открита днес в Галерията за чуждестранно изкуство.
„Чрез средствата на художественото творчество децата от най-ранна възраст да бъдат мотивирани за здравословно поведение без цигарен дим, да не се допуска кутия цигари да стане част от ежедневието на детето, по позитивен начин, съобразен с възрастта на децата, да бъдат поднесени посланията на конкурса – това бяха част от целите на конкурса”, сподели Димитринка Томова. Тя информира, че първа награда – седемдневна екскурзия до Рим, е присъдена на възпитаник на частно училище в София. Тя се връчва за новаторско представяне на посланието "Не на цигарите!".
„Конкурсът бе организиран от Италианска национална асоциация за борба срещу раковите заболявания, която осигури наградите, Национален център по обществено здраве и анализи, Фондация „България Младежка Превенция”. Съдействие за неговата реализация оказаха Министерството на здравеопазването, Министерство на образованието, младежта и науката и Министерството на физическото възпитание и спорта”, съобщи още Димитринка Томова.