Конгресът ни е претоварен с очаквания. Отдавна не е имало такъв интерес към него.

Това каза пред делегатите на 48-я конгрес на БСП лидерът на партията и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

"Българите, обезверени от управлението на ГЕРБ, очакват да видят дали имаме волята да се опълчим на държавата, която ги разочарова, затова Бойко Борисов и Цветан Цветанов се опитаха да зададат посоката на нашия конгрес с раздути или измислени скандали. Следят ни зорко и от голямото семейство на европейските социалисти. БСП днес е единствената политическа сила, която е в състояние да свали от власт това арогантно управление и да поведе страната към излизане от кризата и модернизация", добави той.

"Провинциалното ни правителство възприема Брюксел като началник, а себе си като разпоредител, но ние не мислим така. Наближава краят на управлението на ГЕРБ. Резултатите от тяхната политика не могат бъдат скрити", подчерта лидерът на левицата. По думите му, управлението на сегашното правителство е белязано от некадърност и полицейщина. "Нашата задача е да отворим очите на хората за случващото се. Трябва да кажем: "Събудете се, вижте какво се случва днес - не слушайте лъжите на Цветанов и Борисов от всички телевизии. В България няма демокрация, ние сме управлявани от олигархия. Властта е съсредоточена в ръцете на шепа хора. Това е власт, която разбива устоите на българската демократичност и отслабва институциите. Колкото по-слаби институции, толкова по-добре за ГЕРБ, защото тогава хората почват да търсят месия, а знаем кой се представя за такъв - министър-председателят, който стана какъв ли не - най-добър футболист, художник, градинар...", каза Станишев. "Властта прокарва държавно-монополистичен капитализъм. ГЕРБ прие над 60 лобистки закони. Държавата участва на пазара, но не като справедлив регулатор, а като рекетьор. Умишлено се задушава дейността на дребните и средните предприемачи, за да се разчисти пътя на конкуренцията от близки до управляващите фирми. Всичко това се отразява на икономиката ни и не случайно прогнозите за растеж не са оптимистични. Безработните са цяла армия, а младежката безработица е 1/3. Замразяват доходите, режат социални придобивки и това го понасят социални групи като майки, хора с увреждания, ученици, студенти. Настоящата власт е удобна за определени кръгове в чужбина и най-драстичният пример за това е спирането на "Белене". Това решение на правителството обрича България на енергийна зависимост и не на последно място, на изключване от клуба на ядрените държави", посочи председателят на БСП.

"Държавата е блокирала, администрацията е блокирала, задръстена е. ГЕРБ са като скакалци - където минат, трева не расте. Управляващите готвят вземането на нови и нови заеми и е възможно в края на мандата им сметката да достигне до минус 8-10 милиарда лв. Тактиката им е да настройват отделни обществени групи една срещу друга. Така протестите се задушават, а целта е да се втълпи на хората, че алтернатива няма. Управляващите ще оставят след себе си разнебитена държава, празна хазна, масова бедност", заяви Сергей Станишев.

Той беше категоричен, че БСП никога не би се сближила с ГЕРБ, защото това би бил краят на българската левица. Станишев изрази увереност, че социалистите могат да спечелят парламентарните избори догодина, но отбеляза, че БСП не трябва да подценява ГЕРБ, защото това, по думите му, е много добре организирана партия, която здраво се е вкопчила във властта заради олигархичните си интереси. Председателят на БСП призова съпартийците си да не влизат във вътрешнопартийни борби.

"Ако ние заедно не предложим ясна и категорична алтернатива, разочарованието от традиционните десни партии ще отиде при други. Именно затова, като част от своето обновление, ПЕС прие декларация на принципите и разработва в цялост инвестиционна стратегия за растеж в Европа. Тя включва цял пакет финансови инструменти – от данъка върху финансовите спекулации, през еврооблигациите, проектни облигации, разширяване на възможностите на Европейската инвестиционна банка за кредитиране, по-гъвкавото и бързо използване на европейски фондове. Особен акцент поставяме върху кампанията срещу младежката безработица "Твоето бъдеще е мое бъдеще" – с две конкретни искания – спешно насочване на 10 милиарда евро от Европейския социален фонд в програми срещу европейската безработица във всяка една страна и европейско законодателство, което да уреди младежката гаранция. Очаквам партията, и особено младежкото обединение, да бъдат изключително активни в тази кампания у нас, за да видят младите хора на България, че има и друг път, и други възможности и по-добро бъдеще за тях", подчерта Станишев.

"Нужна е промяна на политиката в ЕС и в България. Само ако имаме достатъчно сила и възможност, ние, социалистите, можем да обърнем европейския кораб в друга посока, иначе всеки ще потъва поотделно. Това е огромно предизвикателство и пред ПЕС. Спорът не е налаганото клише – "десните спестяват, а левите харчат". Въпросът е как – без да рушим финансовите устои на държавите и на Съюза, да осигурим растеж, заетост и справедливост", посочи лидерът на левицата.