Силно земетресение, продължило около 20 секунди, бе усетено тази сутрин около 2.00 ч. по Гринуич в областите Емилия-Романя и Венето в Североизточна Италия и накара жителите да излязат от домовете си, съобщи Франс прес, като цитира италианската агенция АНСА.

Петима души са загинали, а промишлени халета и старинни камбанарии са се срутили от труса, предаде Ройтерс. Епицентърът на земетресението в 4.04 часа местно време (5.04 часа българско) с магнитуд 6 е бил в равнините край Модена, но трусът е усетен и в съседните райони.

Един мъж, който е бил на работа нощна смяна, е загинал при срутване на фабрика, а други двама са намерили смъртта си под развалините на друга сграда. Спасителните отряди проверяват информациите за други затрупани хора. Двама души са починали от инфаркт след преживения страх Петдесетина души са ранени, но не тежко, главно в района на Модена, уточнява Франс прес. Първите телевизионни кадри показаха сериозни поражения на  исторически сгради и селскостопански постройки. Най-много е пострадал малкият град Сант Агостино, където има големи разрушения на исторически сгради.

Хиляди граждани излязоха по улиците след земетресението,  усетено в големи градове като Болоня, Модена, Ферара, Ровиго,  Верона и Мантуа. Серия вторични трусове разтърсиха района и местните кметове  разпоредиха на хората да останат извън домовете си. Последното силно земетресение в Италия беше с магнитуд 6,3 в централния град Акуила през 2009 година, когато жертвите бяха близо 300.