Георги Първанов вкара БСП в сериозни противоречия. Това каза Румен Овчаров в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Очевидно Първанов е бил достатъчно добре подготвен с притчата за двете майки, които не могат да поделят детето си, с което обяви оттеглянето си от битката за лидерския пост в БСП.

Това не е импровизация, въпросът е защо той влезе в цялата разправия. Георги Първанов направи груба грешка с въвличането на себе си и партията в подобна разправия със Сергей Станишев. Аз го ценя като политик и не мога да разбера защо влезе в битка, която нямаше как да спечели, каза Овчаров.

Няма никакви опасности партията да се разцепи, но опасното беше друго - разделителната линия между БСП и хората, които гласуват за нея, каза Овчаров. Той предупреди, че опасността е била червените избиратели да не решат да се разделят от партията както СДС. Преди 10 г. сините се деляха между Надежда Михайлова, Петър Стоянов и Иван Костов, а всъщност избирателите се разделиха с тези хора. Опасността беше скандалът в БСП да се разделят с партията, припомни Овчаров.

След избора на Сергей Станишев за лидер на ПЕС предстои промяна в ръководството на партията, лидерският въпрос в БСП обаче приключи, категоричен е бившият зам.-председател на партията. Генералната репетиция за конгреса на БСП беше направена на конференцията на Градската организация на социалистите в София и действащите лица бяха пак същите – Георги Кадиев и Татяна Дончева. Промяната в БСП се правеше на системата – трябва да си тръгнеш ти, за да дойда аз, каза Овчаров.

Обвиненията на някой митичен човек от екипа на Първанов, че срещу него са инвестирани 1 млн. лв в черен ПР не могат да звучат сериозно, каза Овчаров. Той призова за създаването на строги правила, които да отнемат възможността партийни организации да се раздуват, за да се избират повече делегати, които да въздействат върху решенията. По въпроса за скандала в Сливен той разкри, че преди две години при избора на ИБ беше установено фалшифициране на резултатите в едно от изборните бюра. Там отново беше отговорен Мартин Славов, който беше замесен в корупционния скандал в Сливен. Тогава в Изпълнителното бюро беше избран Кирил Добрев, припомни Овчаров.